Rastu krediti malim poduzetnicima i obrtnicima u Zagrebačkoj banci

Bez autora
May 25 2015

U prva tri mjeseca 2015. godine, Zagrebačka banka bilježi rast svih kredita malim poduzetnicima i obrtnicima – za ukupno 5% više u odnosu na u isto razdoblje prošle godine. Trend blagog rasta time je nastavljen i nakon prvih pozitivnih signala u 2014. godine, pri čemu se u 2015. prvi put od početka recesije primjećuje i veći interes za dugoročne investicijske kredite. Pozitivni trendovi posljedica su porasta potražnje, uslijed ulaska Hrvatske u Europsku uniju i veće dostupnosti EU fondova, a dodatno su osnaženi adekvatnom ponudom raznih vrsta kreditnih linija, namijenjenih posebno malim i srednjim poduzetnicima, uvažavajući njihove specifičnosti i potrebe. Pored bespovratih potpora, poduzetnicima je na raspolaganju i niz kreditnih linija sa kamatnom stopom subvencioniranom od strane Vlade RH odnosno jedinica lokalne i područne samouprave, zaključuje Anita Futivić Paćelat, direktorica Upravljanja prodajom Poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke.

Rastu krediti malim poduzetnicima i obrtnicima u Zagrebačkoj banciU prva tri mjeseca 2015. godine, Zagrebačka banka bilježi rast svih kredita malim poduzetnicima i obrtnicima – za ukupno 5% više u odnosu na u isto razdoblje prošle godine.

Trend blagog rasta time je nastavljen i nakon prvih pozitivnih signala u 2014. godine, pri čemu se u 2015. prvi put od početka recesije primjećuje i veći interes za dugoročne investicijske kredite.

"Pozitivni trendovi posljedica su porasta potražnje, uslijed ulaska Hrvatske u Europsku uniju i veće dostupnosti EU fondova, a dodatno su osnaženi adekvatnom ponudom raznih vrsta kreditnih linija, namijenjenih posebno malim i srednjim poduzetnicima, uvažavajući njihove specifičnosti i potrebe. Pored bespovratih potpora, poduzetnicima je na raspolaganju i niz kreditnih linija sa kamatnom stopom subvencioniranom od strane Vlade RH odnosno jedinica lokalne i područne samouprave". zaključuje Anita Futivić Paćelat, direktorica Upravljanja prodajom Poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke.

U ponudi Zagrebačke banke je posebna linija poduzetničkih mikrokredita, u suradnji s Europskim investicijskim fondom, kojom se potiče samozapošljavanje, poduzeništvo žena i početnika, omogućavajući mikro poduzetnicima financiranje pod povoljnijim uvjetima. Istovremeno se kroz kredite za povećanje energetske učinkovitosti, u suradnji s EBRD-om, mogu ostvariti i bespovratna potpora na dio ulaganja u energetsku učinkovitost, čime tvrtke ostvaruju značajne uštede u budućoj potrošnji energenata pa se time sve više odlučuju na takve vrste investicija. Porast volumena kredita vezanih uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije iznosi 40% u 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

U vidu podrške poduzetnicima za veće korištenje EU fondova, Zagrebačka banka je razvila posebnu uslugu EU fond vodič, koja i u savjetodavnom pristupu i u podršci prijave projekata pomaže klijentima u prepoznavanju adekvatnih natječaja. Razvijene su i posebne kreditne linije u suradnji s HBOR-om kojima se prate investicije i projekti koji se prijavljuju za dodjelu potpora iz EU fondova, a za koje klijenti trebaju osigurati sufinanciranje. Kreditiranje projekata financiranih iz navednih fondova je u 2015 veće za 15% u odnosu na 2014 godinu.

Ujedno, posebni poduzetnički krediti za ulaganje u turizmu i pripremu turističke sezone i ove godine nastavljaju rasti, prosječno za čak 25%.

"Vjerujemo da će se trendovi rasta, koji se primjećuju u Zagrebačkoj banci kao vodećoj banci u RH, nastaviti i u budućnosti, posebice u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, kao generatora razvoja gospodarstva" zaključuje Anita Futivić Paćelat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik