Sporazum Slovenije i Srbije o razmeni podataka fondova PIO

Bez autora
May 25 2015

U Beogradu je danas potpisan Sporazum o međusobnoj razmeni elektronskih podataka penzionih fondova Srbije i Slovenije, što će pojednostaviti život građanima Srbije koji su pravo na penziju stekli u Sloveniji i građanima te države u našoj zemlji. Sporazum su danas potpisali direktorka PIO Fonda Srbije Dragana Kalinović i direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije Marijan Papež.Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Aleksandar Vulin, kojije prisustvovao potpisivanju, naglasio je da sporazum mnogo znači za 9.260 građana Srbije koji na ime penzije iz Slovenije svake godine dobijaju oko 21 milion evra. Prema njegovim rečima, 2.160 građana Slovenije pravo na penziju steklo u Srbiji i njima se po tom osnovu godišnje isplaćuje 1,1 milion evra...

U Beogradu je danas potpisan Sporazum o međusobnoj razmeni elektronskih podataka penzionih fondova Srbije i Slovenije, što će pojednostaviti život građanima Srbije koji su pravo na penziju stekli u Sloveniji i građanima te države u našoj zemlji.

Sporazum su danas potpisali direktorka PIO Fonda Srbije Dragana Kalinović i direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije Marijan Papež.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Aleksandar Vulin, kojije prisustvovao potpisivanju, naglasio je da sporazum mnogo znači za 9.260 građana Srbije koji na ime penzije iz Slovenije svake godine dobijaju oko 21 milion evra.

Prema njegovim rečima, 2.160 građana Slovenije pravo na penziju steklo u Srbiji i njima se po tom osnovu godišnje isplaćuje 1,1 milion evra.

- Ovo pomaže našim građanima, ubrzava komunikaciju i čini je sigurnijom. To znači njima kao pojedincima, ali znači i za obe države - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sporazum će pomoći građanima da lakše i jednostavnije ostvare svoja prava.

- Čim imate elektronsku razmenu podataka imate i manje papirologije i ne morate da dolazite lično - rekao je Vulin.

On je ukazao da je u pitanju velika količina novca i značajan broj ljudi na koji se odnosi ovaj sporazum i da je velika stvar da se jednostavnije i brže ta sredstva dobijaju.

Ministar je rekao da je Srbija isti sporazum već potpisala sa Republikom Srpskom kao i da će nastaviti da razgovara sa svim zemljama u okruženju kako bi korisnicima približili PIO Fonda.

Kalinović je rekla da su se do sada prava svih korisnika stranih fondova ostvarivala u proseku tri do četiri meseca.
 
- To je prosek Evrope, ali je naš cilj da se te procedure svedu na dva meseca. To je i naš zakonski okvir - rekla je Kalinović.

Papež je takođe pozdravio potpisivanje sporazuma i naglasio da će on biti koristan za korisnike oba penziona fonda.

- Sporazum znatno olakšava i skraćuje procedure, jer građani neće morati da putuju u drugu zemlju po različite potvrde, već će sve moći da dobiju elektronski - rekao je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik