Kakve nas cijene roaminga očekuju od 1. juna

Bez autora
May 25 2015

Građane BiH i regiona uskoro očekuje smanjenje cijena roamina. Naime, Sporazum o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim mrežama stupit će na snagu 30. juna, a planirano je da bude realizovan u tri faze. Nakon realizacije sve tri faze, cijena roaminga bit će kao i u Evropskoj uniji.Ukupno, cijene poziva trebale bi biti smanjene za 73 posto, a cijene mobilnog interneta u roamingu za 90 posto. U brojkama, minuta razgovora odlaznog poziva u roamingu koštat će 0.56 KM, dolazni poziv bit će 0.15 KM, SMS poruke 0.18 KM, u odnosu na predhodnih 0.4, dok će mobilni internet biti naplaćivan 1.37 eura po megabajtu.

Kakve nas cijene roaminga očekuju od 1. junaGrađane BiH i regiona uskoro očekuje smanjenje cijena roamina. Naime, Sporazum o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim mrežama stupit će na snagu 30. juna, a planirano je da bude realizovan u tri faze.

Nakon realizacije sve tri faze, cijena roaminga bit će kao i u Evropskoj uniji.

Ukupno, cijene poziva trebale bi biti smanjene za 73 posto, a cijene mobilnog interneta u roamingu za 90 posto.

U brojkama, minuta razgovora odlaznog poziva u roamingu koštat će 0.56 KM, dolazni poziv bit će 0.15 KM, SMS poruke 0.18 KM, u odnosu na predhodnih 0.4, dok će mobilni internet biti naplaćivan 1.37 eura po megabajtu.

Spomenuti Sporazum sklopili su ministarstva komunikacija BiH, Crne, Gore, Republike Makedonije i Srbije . Ono što je važno napomenuti je da EU još uvijek nije uspjel harmonizirati tarifu roaminga za sve članice, dok je naša zemljama sa susjedima iz regiona to uspjela uraditi. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik