Bingo: Do sada proizvedeno više od 1.500 litara mlijeka

Bez autora
May 25 2015

Kompanija "Bingo" sredinom decembra prošle godine osnovala je Farmu koza u Šićkom Brodu, kod Tuzle. U početku je farma brojala 260 grla za koje se brinulo šest radnika, a nakon prvog jarenja, 15. januara na svijet došla 84 jarića. Kako su kazali iz ove kompanije novi jarići na svijet dolaze svakodnevno, a Farma danas broji 600 koza. Polovinom maja počela je prva muža za potrebe proizvodnje i prerade, a na Farmi je do sada proizvedeno više od 1.500 litara vrhunskog kozjeg mlijeka, koje je prvi put plasirano u "Bingo markete" 15. maja. Kako su količine mlijeka još minimalne, distribucija se vrši samo u odabrane "Bingo centre".

Bingo: Do sada proizvedeno više od 1.500 litara mlijekaKompanija "Bingo" sredinom decembra prošle godine osnovala je Farmu koza u Šićkom Brodu, kod Tuzle. U početku je farma brojala 260 grla za koje se brinulo šest radnika, a nakon prvog jarenja, 15. januara na svijet došla 84 jarića.

Kako su kazali iz ove kompanije novi jarići na svijet dolaze svakodnevno, a Farma danas broji 600 koza.

Polovinom maja počela je prva muža za potrebe proizvodnje i prerade, a na Farmi je do sada proizvedeno više od 1.500 litara vrhunskog kozjeg mlijeka, koje je prvi put plasirano u "Bingo markete" 15. maja.

Kako su količine mlijeka još minimalne, distribucija se vrši samo u odabrane "Bingo centre".

- Preradu i punjenje mlijeka uslužno za "Bingo" vrši mljekara "Noćko" iz Živinica. Kako bismo na tržište plasirali potpuno domaći proizvod, pobrinuli smo se da i ambalaža bude iz naše zemlje, tačnije od kompanije EZ iz Busovače. Smatramo da kozarstvo u BiH nije dovoljno razvijeno te smo iz tog razloga odlučili se za pokretanje ove farme. Na taj način smo kupcima omogućili kupovinu domaćeg mlijeka i kvalitetnih proizvoda - kazali su iz "Binga".

U narednom periodu planiraju proširiti stado na 1.000 grla. Koze se hrane i borave u odličnim uslovima, redovno su na ispaši na obližnjim poljima te se dohranjuju žitaricama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik