Tuzlanska pivara počela izvoziti u Tursku: U maju povećana prodaja za sto posto

Bez autora
May 26 2015

Tuzlanska pivara prije nekoliko dana krenula je sa isporukom prvih količina proizvoda u Tursku. Rezultat je to pregovora, koji su trajali dva mjeseca, menadžmenta Pivare sa predstavnicima K. H. for General Trading LTD. Ugovor koji je potpisan predviđa izvoz asortimana proizvoda sokova na ovo područje, kao i njihovu širu okolinu. Prvi šleper je krenuo 18. maja za Tursku, a poslije toga ide još pet šlepera, s tim da se već pripremaju nove narudžbe. Ovo je sada pilot projekt, dok ne vidimo kako će to funkcionisati nećemo ići sa većim količinama kako ne bismo imali problema na graničnim prelazima. Ovih dana očekujemo dolazak naših proizvoda tamo, kazao je za Oslobođenje direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović.

Tuzlanska pivara počela izvoziti u Tursku: U maju povećana prodaja za sto postoTuzlanska pivara prije nekoliko dana krenula je sa isporukom prvih količina proizvoda u Tursku. Rezultat je to pregovora, koji su trajali dva mjeseca, menadžmenta Pivare sa predstavnicima K. H. for General Trading LTD. Ugovor koji je potpisan predviđa izvoz asortimana proizvoda sokova na ovo područje, kao i njihovu širu okolinu.

Ambicije

- Prvi šleper je krenuo 18. maja za Tursku, a poslije toga ide još pet šlepera, s tim da se već pripremaju nove narudžbe. Ovo je sada pilot projekt, dok ne vidimo kako će to funkcionisati nećemo ići sa većim količinama kako ne bismo imali problema na graničnim prelazima. Ovih dana očekujemo dolazak naših proizvoda tamo, kazao je za Oslobođenje direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović.

Kako je kazao Salihović, nisu imali mnogo problema oko samog izvoza u Tursku, ali je bilo određenih procedura oko samog dizajna i naziva proizvoda, te postizanja određenih cijena, ali i to je riješeno.

- Osim Turske u koju smo počeli izvoz, u toku su pregovori i sa Švedskom i Švicarskom, te sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Nadam se da ćemo i to uskoro završiti i da će se naši proizvodi naći i na policama marketa u ovim zemljama, kazao je Salihović.

Protekli period za Tuzlansku pivaru, kako je istakao Salihović, bio je jako uspješan.

Promijenili su kompletan PET program, te su u toku prošle i ove godine u Pivaru uložili dva miliona KM.

- Za ta dva miliona KM nismo se zadužili kreditno nego smo iz svojih izvora finansiranja to uradili. U ovoj godini su nam ambicije da povećamo te investicije sa dodatnih dva miliona KM. Ovih dana otvaramo podružnicu u Bihaću u kojoj ćemo zaposliti dva radnika. Želimo da smanjimo ukupne troškove na području Unsko-sanskog kantona i da se proširimo u svakom segmentu, da dođemo do svakog prodajnog objekta, poručio je Salihović.

Povećana prodaja

Za prva četiri mjeseca ove godine Tuzlanska pivara povećala je prodaju za 18 posto, a u maju su ostvarili povećanje prodaje u odnosu na maj 2014. godine za skoro sto posto.

- Ostvarili smo pozitivne rezultate za prva četiri mjeseca ove godine, a ukoliko bi to uporedili sa istim mjesecima prošle godine kada je poslovanje bilo negativno, možemo reći da smo prešli u pozitivno poslovanje. U ovoj godini želimo da napravimo najbolji rezultat u proteklih 20 godina, dodao je Salihović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik