Gubitaši kupuju vreme do prodaje, 16 milijardi za otpremnine

Bez autora
May 26 2015

Produžetak roka privatizacije za 40 preduzeća u restrukturiranju do 31. oktobra i zaštita 17 strateški važnih firmi od prinudne naplate do godinu dana, najvažnije su izmene Zakona o privatizaciji o kojem se juče raspravljalo u Skupštini Srbije. Ministar privrede Željko Sertić zatražio je od poslanika da podrže izmene zakona i istakao da je Vladi Srbije potrebno još neko vreme da ovaj postupak okonča. Tražimo do 31. oktobra zaštitu za 40 preduzeća koja će nakon tog roka biti ili prodata, ili će se naći strateški partner ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju - rekao je Sertić. Želimo da 17 strateški važnih firmi, u roku do godinu dana zaštitimo od prinudne naplate. Govorimo o malom broju preduzeća koji je usaglašen i sa MMF i sa Svetskom bankom i zbog kojih neće pasti aranžman, jer smo njima objasnili šta smo zatekli, šta je urađeno i šta nam treba da uradimo da bismo proces doveli do kraja...

Produžetak roka privatizacije za 40 preduzeća u restrukturiranju do 31. oktobra i zaštita 17 strateški važnih firmi od prinudne naplate do godinu dana, najvažnije su izmene Zakona o privatizaciji o kojem se juče raspravljalo u Skupštini Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić zatražio je od poslanika da podrže izmene zakona i istakao da je Vladi Srbije potrebno još neko vreme da ovaj postupak okonča.

- Tražimo do 31. oktobra zaštitu za 40 preduzeća koja će nakon tog roka biti ili prodata, ili će se naći strateški partner ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju - rekao je Sertić. - Želimo da 17 strateški važnih firmi, u roku do godinu dana zaštitimo od prinudne naplate. Govorimo o malom broju preduzeća koji je usaglašen i sa MMF i sa Svetskom bankom i zbog kojih neće pasti aranžman, jer smo njima objasnili šta smo zatekli, šta je urađeno i šta nam treba da uradimo da bismo proces doveli do kraja.

Sertić je rekao da je ova vlada dobila vruć krompir da reši problem dugogodišnjih gubitaša.

- Država je obezbedila 16 milijardi dinara, kako bi svi koji budu ostali bez posla u ovom procesu, mogli da podmire neke svoje obaveze - rekao je ministar privrede. - Da, biće i otpuštanja, biće i onih koji će ostati bez posla, biće i stečaja, ali on nije bauk već način da preduzeće pokuša da preživi.

Ogromni dugovi
Malobrojna su preduzeća koja mogu da izdrže tržišnu utakmicu, s obzirom na njihove loše tehologije i činjenicu da su bez stručnjaka, koji su ih napustili - rekao je Sertić. - Ukupan dug tih preduzeća prevazilazi imovinu koju imaju, a samo 50 kompanija sa tog spiska duguje državi i poveriocima četiri milijarde evra. Zamislite da danas imamo taj novac u opticaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik