Kinezi žele ulagati u termoelektranu u Gacku, radovi bi mogli početi već naredne godine

Bez autora
May 27 2015

Šef Kancelarije kineske kompanije Donfang elektrik za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin (Liang Yongbin) uručio je danas u Banja Luci ministru industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta RS Petru Đokiću pismo namjere vezano za saradnju u realizaciji projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko instalisane snage do 350 MW, saopćeno je iz kabineta ministra. Ministar Đokić je rekao da je veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane u Stanarima. U ovom trenutku postoji jak interes i opredjeljenje Vlade RS da se gradi nova, moderna termolektrana u Gacku koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije, doprinijeti ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, rekao je Đokić.

Kinezi žele ulagati u termoelektranu u Gacku, radovi bi mogli početi već naredne godineŠef Kancelarije kineske kompanije Donfang elektrik za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin (Liang Yongbin) uručio je danas u Banja Luci ministru industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta RS Petru Đokiću pismo namjere vezano za saradnju u realizaciji projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko instalisane snage do 350 MW, saopćeno je iz kabineta ministra, prenosi NAP.

Ministar Đokić je rekao da je veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane u Stanarima.

- U ovom trenutku postoji jak interes i opredjeljenje Vlade RS da se gradi nova, moderna termolektrana u Gacku koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije, doprinijeti ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta - rekao je Đokić.

On je dodao da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da Memorandum o razumjevanju između Vlade RS i Donfanga bude potpisan već početkom idućeg mjeseca.

- Uvjeren sam da će kroz saradnju Dohfanga kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svijetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema RS izgradnja novog bloka TE Gacko ubrzo početi - rekao je Đokić.

Šef Kancelarije kineske kompanije Donfang elektrik za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin istakao je spremnost komanije da ubrzano realizuje ovaj projekat.

Prema njegovim riječima pored bogatog iskustva u izgradnji termolektrana prednost Dohfanga, kao državne kompanije, je podrška Vlade Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u RS-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik