Kako do posla: Njemačka traži 150 hiljada radnika

Bez autora
May 27 2015

Građani Bosne i Hercegovine šansu za zaposlenje u narednim godinama mogu tražiti u Njemačkoj, kojoj fali oko 150 000 radnika u raznim profesijama. Rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inostranstva. Za sada iz Bosne i Hercegovine najčešće posao dobija medicinsko osoblje ili tačnije njegovatelji. Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobija medicinsko osoblje. Do sada je 900 lica otišlo po tom osnovu. Moraju imati srednju medicinsku školu, opšti ili pedijatrijski smjer i moraju imati odgovarajući staž.

Kako do posla: Njemačka traži 150 hiljada radnikaGrađani Bosne i Hercegovine šansu za zaposlenje u narednim godinama mogu tražiti u Njemačkoj, kojoj fali oko 150 000 radnika u raznim profesijama.

Rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inostranstva. Za sada iz Bosne i Hercegovine najčešće posao dobija medicinsko osoblje ili tačnije njegovatelji.

Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobija medicinsko osoblje.

Siniša Vlaisavljević, Agencija za rad i zapošljavanje: Do sada je 900 lica otišlo po tom osnovu. Moraju imati srednju medicinsku školu opšti ili pedijatrijski smjer i moraju imati odgovarajući staž.

Nedostatak radne snage u Njemačkoj postaje hroničan problem. Zato osim medicinskog osoblja priliku za zaposlenje imaju inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari, mašinovođe.varioci,kuhari, hotelijeri, vodoinstalateri i drugi. Njemačka dva puta godišnje objavljuje listu nedostajućih zanimanja, a rješenje je primorana tražiti uvozom radne snage. Problem za kadrove iz BiH je sporazum između dvije Agencije koji se nastoji proširiti.

Siniša Vlaisavljević, Agencija za rad i zapošljavanje: Postoji obostrani interes. Uporedili smo njihovu listu deficitarnih zanimanja sa našom gdje imamo višak nezaposlenih. Ostalo je da probamo usaglasiti nastavne planove u školama kako bi ljudi mogli dobijati zaposlenje.

Primjera radi,varioci su traženi u Njemačkoj ali nastavni plan dvije zemlje je potpuno različit. Ipak, priliku za posao mjesečno dobije 1.900 radnika iz BIH angažovanih u domaćim kompanijama koje svake godine dobijaju detašmane za rad u Njemačkoj.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH: Radi se o tri vrste zanimanja građevinarstvo, rudarstvo i to poslovi izoliranja kao i montažni radovi mašinske struke.

Posao u Njemačkoj može se dobiti i putem privatnih Agencija, s tim da je rizik za radnika znatno veći.

Siniša Vlaisavljević, Agencija za rad i zapošljavanje: Za razliku od ovog zapošljavanja veća je zaštita postoje sporazumi ko ide privatnim putem izlaže se riziku da dođe u nepriliku kao što je bio slućaj u Kataru i drugim zemljama.

Firme u Njemačkoj koje žele zaposliti ljude izvan EU moraju raspisati javne konkurse koji se mogu naći na web stranici Savezne službe za zapošljavanje Njemačke, prenosi TV1.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik