Povećanje plata i penzija po završetku fiskalne konsolidacije

Bez autora
May 27 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izrazio je danas očekivanje da će deficit budžeta na kraju godine biti za 60 milijardi dinara manji od planiranog, odnosno da će iznositi 130 milijardi dinara. Vujović je u Narodnoj banci Srbije (NBS), gde je održana konferencija „Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja EU: uloga centralne banke“, istakao da će takvim rezultatima najviše doprineti bolji prihodi i uštede, na osnovu čega se očekuje pola milijarde evra manji deficit.On je podsetio na to da je prošle godine u junu deficit iznosio 8,8 odsto BDP-a, dok je do decembra opao na 6,6 odsto BDP-a...

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izrazio je danas očekivanje da će deficit budžeta na kraju godine biti za 60 milijardi dinara manji od planiranog, odnosno da će iznositi 130 milijardi dinara.

Vujović je u Narodnoj banci Srbije (NBS), gde je održana konferencija „Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja EU: uloga centralne banke“, istakao da će takvim rezultatima najviše doprineti bolji prihodi i uštede, na osnovu čega se očekuje pola milijarde evra manji deficit.

On je podsetio na to da je prošle godine u junu deficit iznosio 8,8 odsto BDP-a, dok je do decembra opao na 6,6 odsto BDP-a.

U prva tri meseca ove godine deficit je iznosio 21,1 milijardu dinara, dok je do kraja aprila smanjen na 1,7 odsto, precizirao je ministar i rekao da očekuje da će do kraja maja budžetski deficit biti 30 milijardi dinara, što je približno dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vujović je ponovio da će plate i penzije biti povećane čim se za to steknu uslovi, odnosno kada se završi fiskalna konsolidacija.

Srbija, kako je rekao, poštuje sve potpisane dogovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ne štedi zbog štednje, već da bi smanjila deficit.

Time ćemo smanjiti novo zaduživanje i ukupan dug, kao i preokrenuti učešće duga u bruto društvenom proizvodu. Kada to ostvarimo i krenemo putem boljitka, samo je pitanje dana kada ćemo moći da povećamo sve rashode, počev od izdvajanja za škole i bolnice, pa do plata i penzija, zaključio je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik