Vojvođanska skupština protiv „gašenja“ Elektrovojvodine

Bez autora
May 27 2015

Vojvođanska koalicija jednoglasna je oko stava da je pripajanje Elektrovojvodine Elektrodistribuciji Beograd zapravo „gašenje“ tog preduzeća sa sedištem u Novom Sadu i da je ono „štetno“ po interese AP Vojvodine i njenih građana. Takve ocene u zaključku koji je juče usvojila Skupština Vojvodine podržao je i vladajući Savez vojvođanskih Mađara, stranka koja je i deo republičke vlade po čijoj saglasnosti je inače pokrenut postupak reorganizacije Elektroprivrede Srbije. Te promene, podsetimo, predviđaju između ostalog da se četiri privredna društva za distribuciju, među kojima je Elektrovojvodina, pripoje Elektrodistribuciji Beograd i da od 1. jula svi rade kao jedinstveni EPS distribucija...

Vojvođanska koalicija jednoglasna je oko stava da je pripajanje Elektrovojvodine Elektrodistribuciji Beograd zapravo „gašenje“ tog preduzeća sa sedištem u Novom Sadu i da je ono „štetno“ po interese AP Vojvodine i njenih građana.

Takve ocene u zaključku koji je juče usvojila Skupština Vojvodine podržao je i vladajući Savez vojvođanskih Mađara, stranka koja je i deo republičke vlade po čijoj saglasnosti je inače pokrenut postupak reorganizacije Elektroprivrede Srbije.

Te promene, podsetimo, predviđaju između ostalog da se četiri privredna društva za distribuciju, među kojima je Elektrovojvodina, pripoje Elektrodistribuciji Beograd i da od 1. jula svi rade kao jedinstveni EPS distribucija.

Međutim, pokrajinska skupština insistira na sprovođenju zaključaka koji je taj dom usvojio 2012. godine i predlaže republičkoj vladi: da uključi predstavnike vojvođanske skupštine, vlade i sindikalne organizacije Elektrovojvodine u rad stručnih timova za reorganizaciju EPS-a, da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i da Elektrovojvodina bude jedan od operatera za distribuciju, kao i da to preduzeće koje smatra strateški značajnim za AP Vojvodinu zadrži status privrednog društva.

Sekretar za energetiku Nenad Stanković naveo je da će najavljeni proces dovesti do smanjenja uplata u budžet i broja zaposlenih u AP Vojvodini, a da mala i srednja preduzeća više neće moći da budu konkurenta prilikom javnih nabavki velikog, objedinjenog, sistema distribucije. Smatra da će opasti i motivisanost radnika, koji su se „srodili sa imenom Elektrovojvodine“. Ne veruje ni da će objedinjeni distributer davati kvalitetnije usluge građanima.

„Iza svega stoji interes Srpske napredne stranke da umanji autonomiju Vojvodine“, izjavio je poslanik Demokratske stranke Nenad Borović, koji smatra da se to čini „otimanjem imovine“ Vojvodini. Poručio je da će DS „učiniti sve da se to zaustavi i spreči pljačka AP Vojvodine“.

„Otimanje“ imovine vide i u Ligi socijaldemokrata Vojvodine. To je počelo, po rečima poslanika Roberta Kolara, režimom Slobodana Miloševića, sa Poštom i Lutrijom, a nastavilo se sa „smešnih sedam odsto“: „Ovo je projekat jednog čoveka, dve-tri agencije i inostranog lobija – da, kad se sve obesmisli, dođe i kupi Elektrovojvodinu“.

Opozicioni socijalisti podsećaju da su pre dve godine podržali zaključke pokrajinske skupštine oko Elektrovojvodine, ali pitaju zašto tada oformljena radna grupa ništa nije uradila. „Potrošili su vreme i doveli nas u cajtnot da danas opet usvajamo iste zaključke“, dodao je Pavle Budakov, šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS.

I opozicioni naprednjaci, koji su tada takođe podržali zaključke, smatraju da nema smisla ponovo glasati za isto. Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Matejin odbacio je navode da se reorganizacijom EPS-a otima imovina Vojvodini, ocenivši da stranke vojvođanske vlasti pred izbore vode dnevnopolitičku borbu za veću autonomiju APV i da novi skupštinski zaključci neće ništa pokrenuti.

„Neću to zameriti ni LSV-u, ni SVM-u, ali raduje me da se DS otvorio i jasno rekao da odstupa od ideje Vojvodine zajedno sa Srbijom“, kazao je Matejin, izazvavši time povike u sali i reagovanje šefa poslanika DS-a Borislava Novakovića koji je istakao da njegova stranka jeste za veću autonomiju Vojvodine ali da „nikada nije bila za odvajanje Vojvodine“.

Javio se i Kolar: „LSV jeste autonomaška, stranka građana koji žive u Srbiji, koja se zalaže za veću autonomiju i ulazak u EU i zna da nikakav centralizam nije model uspešnog i brzog ulaska u EU“.

Naprednjak Vladimir Galić podsetio je „one koji ne znaju“ da je Elektrovojvodina 100 odsto u vlasništvu EPS-a, da AP Vojvodina u njoj nema imovinu decenijama i ocenio da pokrajinska skupština nema nadležnost da raspravlja o reorganizaciji EPS-a.

Za radikale, rasprava o Elektrovojvodini je zakasnela i suvišna: „Danas smo mogli da pričamo o ceni struje. To je važno građanima, da li uvek dobijaju električnu energiju, a ne da li se nešto spaja ili ne“, kazala je šefica poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Ivana Zečević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik