Tabakovićeva: Prvi rezultati mera pozitivni

Bez autora
May 27 2015

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su prvi rezultati sprovođenja mera predviđenih sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom pozitivni, što potvrđuju i reakcije na finansijskom tržištu. Ministar finansija ističe da je vlada svaki ušteđeni dinar iskoristila za smanjenje deficita. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je otvarajući konferenciju "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja: Koja je uloga centralnih banaka?" da je došlo do pada prinosa na državne obveznice a da je povećana tražnja za dinarom što je dovelo do jačanja domaće valute. Tabakovićeva je ukazala da su efekti primene dogovorenih mera doveli i do smanjenja budžetskog deficita u prvom kvartalu ove godine i da očekuje da se takve tendencije nastave...

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su prvi rezultati sprovođenja mera predviđenih sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom pozitivni, što potvrđuju i reakcije na finansijskom tržištu. Ministar finansija ističe da je vlada svaki ušteđeni dinar iskoristila za smanjenje deficita.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je otvarajući konferenciju "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja: Koja je uloga centralnih banaka?" da je došlo do pada prinosa na državne obveznice a da je povećana tražnja za dinarom što je dovelo do jačanja domaće valute, prenosi Tanjug.

Tabakovićeva je ukazala da su efekti primene dogovorenih mera doveli i do smanjenja budžetskog deficita u prvom kvartalu ove godine i da očekuje da se takve tendencije nastave.

"Poslednji podaci o ekonomskoj aktivnosti ukazuju na oporavak krajem prethodne i početkom ove godine pre svega zbog rasta izvoza. To nam takođe daje razlog za optimizam", rekla je Tabakovićeva.

Jorgovanka Tabaković je naglasila da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti za Srbiju.

Prema njenim rečima, ekonomski program predviđa ponovno ostvarenje održivosti javnih finansija, povećanje stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, jačanje konkurentnosti i ekonomskog rasta strukturnih reformi.

Tabakovićeva je navela da su pred Narodnom bankom brojni izazovi, ali da će NBS i Vlada Srbije nastojati da zajedno grade budućnost sa najmanjim troškovima...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik