Mihajlovic: EU će finansirati projekte Srbije i Albanije

Bez autora
May 27 2015

Već tokom ove godine možemo očekivati da Evropska unija finansijski podrži zajedničke infrastrukturne projekte Albanije i Srbije, izjavila je za "Danas" Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, gradjevine i infrastrukture, uoči posete premijera Srbije Tirani. Najavljujući teme koje će se naći na stolu u razgovorima sa najvišim zvaničnicima Albanije, Mihajlovićeva ističe da će osim poruka o dobroj saradnji i stabilnosti u regionu, u fokusu biti infrastrukturni projekti koji bi trebalo da povežu Srbiju i Albaniju. Protokol posete koji smo dobili od domaćina predvidja sastanke na najvišem državnom nivou. Srpska delegacija sastaće se sa premijerom, ministrima i sa gradonačelnikom Tirane. Teme će biti, pre svega, dobra saradnja i stabilnost u regionu, rekla je potpredsednica vlade...

Već tokom ove godine možemo očekivati da Evropska unija finansijski podrži zajedničke infrastrukturne projekte Albanije i Srbije, ocenjuje za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, uoči današnje posete premijera Srbije Tirani.

Ona će biti jedini član Vlade Srbije koji će zajedno sa premijerom otići u ovu istorijsku posetu najvišeg srpskog zvaničnika toj državi.

Najavljujući teme koje će se naći na stolu u razgovorima sa najvišim zvaničnicima Albanije, Mihajlović ističe za Danas da će osim poruka o dobroj saradnji i stabilnosti u regionu, u fokusu biti infrastrukturni projekti koji bi trebalo da povežu Srbiju i Albaniju.

"Protokol posete koji smo dobili od domaćina predviđa sastanke na najvišem državnom nivou. Srpska delegacija sastaće se sa premijerom, ministrima i sa gradonačelnikom Tirane. Teme će biti, pre svega, dobra saradnja i stabilnost u regionu. Međutim, razgovaraćemo o velikim infrastrukturnim projektima među kojima je izgradnja puta Niš - Priština - Tirana sa ciljem izlaska ovog pravca na luku, izgradnja Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim Plavim koridorom, te rekonstrukcija pruge Beograd - Bar i njeno povezivanje sa albanskim lukama", naglašava potpredsednica Vlade za naš list.

Ona napominje da se već ove godine može očekivati da EU odobri sredstva za finansiranje tih projekata. Mihajlović naglašava da realizacija planiranih infrastrukturnih srpsko-albanskih projekata o kojima će se u Tirani razgovarati nije na dugom štapu i da je postala deo strategije razvoja transevropske saobraćajne mreže koju sprovodi EU.

"To znači da je EU stavila to u svoju mrežu i da će raditi finansijsku studija i razmatrati modele izgradnje. EU na ovome već radi i očekujem konačan odgovor i zaključke tokom ove godine", napominje Mihajlović.

Podsetimo, 5. februara ove godine u Tirani se odvio prvi bilateralni sastanak srpskih i albanskih zvaničnika posle 23 godine, čime je, po izjavama srpskih i albanskih predstavnika, nastavljena saradnja započeta na konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj krajem avgusta prošle godine u Berlinu. Tada su srpski i albanski premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama predstavili projekte za saradnju. U Berlinu je dogovoreno da dve zemlje zajednički nastupaju pred Evropskom unijom u realizaciji projekata.

Albanski ambasador u Beogradu Iljir Bočka naveo je da veruje da će "glavne teme biti zajednički strateški projekti u oblastima infrastrukture i energetike, koji bi bili delom finansirani iz EU".

"Strateške investicije bi mogle da nas odvedu dalje na putu ka stabilnosti i bezbednosti i približavanju Evropi. O tome su Vučić i Rama pričali i u Briselu", rekao je Bočka.

Podsetimo, premijer Albanije Edi Rama rekao je u izjavi za Danas da Albanija i Srbija mogu da urade za Balkan ono što su Francuska i Nemačka uradile za Evropu posle Drugog svetskog rata. On je istakao da će tokom posete predsednika srpske vlade prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

"Pored toga što je ovo prva zvanična poseta jednog premijera Srbije Tirani, kao i da će tom prilikom prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana njena nacionalna himna, ova poseta ima poseban značaj i kao pokazatelj naše rešenosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tokom berlinskog procesa, prošlog avgusta, pod vizionarskim liderstvom za Balkan nemačke kancelarke Angele Merkel", istakao je Edi Rama za naš list.

Savetnik albanskog premijera Škeljzen Maljići izjavio je, uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, da postoji želja da se međudržavni odnosi poboljšaju i uđu u normalne tokove i dodao da će Albanija učiniti sve da prilikom posete ne bude nikakvih incidenata.

"Iako postoji otpor u oba društva, potrebno je uspostaviti bolju saradnju između Albanije i Srbije. Više od istorijske simbolike susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame ohrabruje želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove", rekao je Maljići.

Maljići je kazao da Srbija o Kosovu ima svoj stav i da će se o tome razgovarati kad Vučić poseti Tiranu. "Ali najvažnije je da se uspostave bolji bilateralni odnosi i da se uspostavi bolja saradnja na više nivoa, što je zahtev i EU i drugih međunarodnih institucija", naveo je Ramin savetnik.

On je dodao da u Albaniji postoje političke snage koje nisu pod kontrolom države, a koje bi mogle da protestuju zbog dolaska srpskog premijera.

"Albanska država će učiniti sve da ta poseta bude obezbeđena i da ne bude nikakvih incidenata. Poseta je vrlo kratka, za 28. maj je predviđena regionalna konferencija na kojoj će i Vučić govoriti, dok su za prvi dan predviđeni bilateralni susreti, koji će se odvijati na prostoru koji nije u centru grada. Bezbednosne pripreme su vrlo jake i ne očekujem da će biti provokacija, bar ne od vlasti", rekao je Maljići.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik