EU za sektor transporta u 2015. Srbiji daje 85 miliona evra

Bez autora
May 27 2015

Evropska unija (EU) će ove godine za unapređenje transporta u Srbiji izdvojiti 85 miliona evra, od ukupno planiranih oko 200 miliona evra, koliko EU godišnje donira Srbiji, rečeno je danas na skupu o transportu. Sektor transporta, uz dosadašnju pomoć EU i bilateralnih partnera, treba da do 2017. godine poveća učešće u BDP-u sa osam na 10 odsto, rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović. Trifunović je rekao Tanjug da je saobraćaj jedna od najvažnijih oblasti u kojoj postoji mogućnost za razvoj, posebno kada se imaju u vidu efekti koje će proizvesti završetak Koridora 10 i 11, modernizacija železničke infastrukture, ali i izgradnja intermodalnog terminala predvidjenog za kraj 2017. godine u Beogradu i razvoj lučke delatnosti. Trifunović je od danas najavio početak sprovođenja tvining projekta jačanja administrativnih kapaciteta ministarstva i institucija nadlženih za oblasti saobraćaja i transporta...

Evropska unija (EU) će ove godine za unapređenje transporta u Srbiji izdvojiti 85 miliona evra, od ukupno planiranih oko 200 miliona evra, koliko EU godišnje donira Srbiji, rečeno je danas na skupu o transportu.

Sektor transporta, uz dosadašnju pomoć EU i bilateralnih partnera, treba da do 2017. godine poveća učešće u BDP-u sa osam na 10 odsto, rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

Trifunović je rekao Tanjug da je saobraćaj jedna od najvažnijih oblasti u kojoj postoji mogućnost za razvoj, posebno kada se imaju u vidu efekti koje će proizvesti završetak Koridora 10 i 11, modernizacija železničke infastrukture, ali i izgradnja intermodalnog terminala predvidjenog za kraj 2017. godine u Beogradu i razvoj lučke delatnosti.

Trifunović je od danas najavio početak sprovođenja tvining projekta jačanja administrativnih kapaciteta ministarstva i institucija nadlženih za oblasti saobraćaja i transporta.

Projekat je vredan 1,75 miliona evra i realizovaće se naredne dve godine, precizirao je Trifunović.

Projekat će, prema njegovim rečima, doprineti povrećanju kapaciteta tog ministarstva i svih nadležnih institucija iz sektora transporta i kroz ovaj projekat treba da dobijemo i novu Strategiju razvoja saobraćaja od 2015. do 2025. godine.

Trifunović je dodao da ćemo značajno unaprediti i regulativu i sistem bezbednosti u železnicama i celokupnom sektoru transporta.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da će iz pretpristupnih IPA fondova EU, Srbiji za sektor transporta ove godine biti opredeljeno 85 miliona evra, od ukupno planirane pomoći EU od 200 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik