Hrvatska na 58. mjestu ljestvice konkurentnosti

Bez autora
May 28 2015

Prema Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2015. Hrvatska je zauzela 58. mjesto od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije, što je poboljšanje za jedno mjesto na ljestvici. Godišnjak je objavio Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK). Na globalnoj razini procesi se ubrzano mijenjaju i naši pomaci su nedostatni da bi podigli Hrvatsku na ljestvici konkurentnosti. Kasnimo u pokretanju strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Hrvatska na 58. mjestu ljestvice konkurentnostiPrema Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2015. Hrvatska je zauzela 58. mjesto od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije, što je poboljšanje za jedno mjesto na ljestvici. 

Godišnjak je objavio Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).

Na globalnoj razini procesi se ubrzano mijenjaju i naši pomaci su nedostatni da bi podigli Hrvatsku na ljestvici konkurentnosti. Kasnimo u pokretanju strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Osvrćući se na Hrvatsku i podatke o 20 indeksa konkurentnosti, iz NVK-a zamjećuju kako su najveće povećanje zabilježili indikatori vanjskotrgovinske konkurentnosti, u najvećoj mjeri zbog izvoza usluga, posebice turističkih, a znatno je poboljašan i indikator stranih ulaganja, dok je najveći pad zabilježen u području cijena i odnosi se na rast potrošačkih cijena, posebice prehrambenih proizvoda, te indeksa produktivnosti i efikasnosti, zbog pogoršanja pokazatelja produktivnosti rada.

Prema mišljenju gospodarstvenika kao najpovoljniji indikatori izdvojeni su: kvalificirana radna snaga, pouzdana infrastruktura i troškovna konkurentnost, dok su najlošije ocjenjeni: sposobnost vlade, porezni sustav, stabilnost i predvidljivost politika, te učinkovitost pravnog i poslovnog okruženja, ističu iz NVK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik