Nemačka zainteresovana za nastavak investicija u Srbiju

Bez autora
May 28 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić uputio je danas poziv nemačkim kompanijama da ulažu u našu zemlju, s obzirom na to da je država spremna da im obezbedi zemljište, kao i dobro uređene industrijske zone. Sertić je prilikom obilaska nemačke kompanije "Boš" u Šimanovcima, zajedno sa ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke Gerdom Milerom, ukazao na to da u Srbiji već posluje više od 370 nemačkih kompanija. On je naglasio da je prema svim istraživanjima saradnja države i Privredne komore Srbije (PKS) s tim firmama i Kancelarijom za privredu Nemačke veoma dobra. Ministar je podsetio na to da je prošle godine posetio pomenutu nemačku kompaniju sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanom Verbićem povodom sprovođenja "Bošovog" projekta obrazovanja učenika...

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić uputio je danas poziv nemačkim kompanijama da ulažu u našu zemlju, s obzirom na to da je država spremna da im obezbedi zemljište, kao i dobro uređene industrijske zone.

Sertić je prilikom obilaska nemačke kompanije "Boš" u Šimanovcima, zajedno sa ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke Gerdom Milerom, ukazao na to da u Srbiji već posluje više od 370 nemačkih kompanija.

On je naglasio da je prema svim istraživanjima saradnja države i Privredne komore Srbije (PKS) s tim firmama i Kancelarijom za privredu Nemačke veoma dobra.

Ministar je podsetio na to da je prošle godine posetio pomenutu nemačku kompaniju sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanom Verbićem povodom sprovođenja "Bošovog" projekta obrazovanja učenika.

Tom prilikom je, kako je napomenuo, otvoreno odeljenje za školovanje dece u saradnji sa kompanijom "Boš", što je bio prvi korak u praktičnoj podršci reformi našeg stručnog obrazovanja i uvođenju dualnog obrazovanja.

Prema njegovim rečima, ovakav sistem obrazovanja je veoma rasprostranjen u Nemačkoj i Austriji, gde je pokazao ozbiljan uticaj na razvoj industrije i poboljšanje ekonomskih performansi, što je i cilj Srbije.

Miler je istakao da je Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju, i izrazio zadovoljstvo zbog dinamičnog razvoja kompanija koje je obišao.

Nemačka želi da tu dinamiku podrži i podstakne, naveo je on i ocenio da je u Srbiji problem veliki broj nezaposlenih među mladima, dok je u Nemačkoj problem to što ima premalo mladih radnika.

Mlade ljude u Srbiji želimo i možemo da stručno usavršavamo po modelu kompanije "Boš", jer je ključ uspešnog ekonomskog razvoja i stabilnosti Nemačke upravo stručno obrazovanje mladih ljudi, zaključio je Miler.

U poseti kompaniji "Boš" bili su i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, direktor "Boša" za jadranski region Havier Gonzalez Pareha, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktor kompanije "Boš" za Srbiju Jovanka Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik