Srbija će smanjiti zavisnost od ruskog gasa

Bez autora
May 29 2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu. U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe". Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije. Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa, piše AP...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

"Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa", piše AP.

Kako navodi AP, SAD već izvesno vreme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, pre nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan.

Premijer je naknadno danas pojasnio na konferenciji za štampu posle sastanka sa nemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, da njegovo

Premijer je naknadno danas pojasnio na konferenciji za štampu posle sastanka sa nemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, da njegovo zalaganje za diversifikaciju gasa nije "zaokret ka Americi" već želja da obezbedi energetsku sigurnost i efikasnost za Srbiju.

Podsetivši da 2019. Rusija prekida snadbevanje Evrope gasom preko Ukrajine i da od te godine Srbija neće imati obezbeđen gas iz pravca Mađarske, premijer je rekao:

"Kad se to desi pitaću vas odakle da ga uzmemo", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za AP da je strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju, sto, kako je naglasio, ne isključuje dobre odnose sa Rusijom.

Na konstataciju američke agencije da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje sa Rusijom ili EU, srpski premijer ističe:

"Ne radi se o balansiranju. Naš starteški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, s druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odose sa Rusijom", rekao je Vučić za AP i upitao sta ima lose u tome.

"Šta je loše u tome?Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija (i njen interes)", rekao je Vučić u intervjuu.

Vučić je podsetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare.

"Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom ", upitao je on.

Vučić je takođe naglasio da su za put Srbije ka EU veoma važni dobri odnosi sa Vašingtonom.

"Vašington je, naravno, izuzetno važan i mi se nadamo da će oni podržati naš evropski put i naše ekonomske reforme, koje su veoma važne za našu zemlju", dodao je Vučić.

AP podseća da će Vučić početkom juna otputovati u posetu SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik