Čadež: Umesto "proizvodnje prošlosti" region da sagleda budućnost

Bez autora
May 29 2015

Politička stabilnost je ključna za razvoj ekonomskih odnosa u regionu, pri čemu je ukidanje administrativnih barijera neophodno za jačanje izvoza i konkurentnosti nacionalnih privreda i pripremu za ulazak u članstvo i na tržište EU, pogotovo što im je to strateški cilj, ocenjuju srpski eksperti. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež smatra da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Albaniji istorijska "i sigurno će imati odjeka u Briselu i Berlinu", te da je politička elita zemalja u regionu shvatila da svi moramo da zaboravimo sa "proizvodnjom prošlosti" i sagledamo šta zajednički možemo da proizvodimo u budućnosti...

Politička stabilnost je ključna za razvoj ekonomskih odnosa u regionu, pri čemu je ukidanje administrativnih barijera neophodno za jačanje izvoza i konkurentnosti nacionalnih privreda i pripremu za ulazak u članstvo i na tržište EU, pogotovo što im je to strateški cilj, ocenjuju srpski eksperti.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež smatra da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Albaniji istorijska "i sigurno će imati odjeka u Briselu i Berlinu", te da je politička elita zemalja u regionu shvatila da svi moramo da zaboravimo sa "proizvodnjom prošlosti" i sagledamo šta zajednički možemo da proizvodimo u budućnosti.

Ono što najviše spaja zemlje regiona su poslovni interesi, jer u poslovnom odnosu nema onog koji gubi i onog koji dobija, zato što svako u tom procesu gleda da ostvari dobit i to bi trebalo preslikati i na druge sfere života, ocenio je predsednik PKS za RTS.

Povodom ankete među privrednicima regiona, prema kojoj 61 odsto nije imalo odgovor na pitanje da li je lakše izvoziti u zemlje CEFTA ili u EU, Čadež je ukazao da ona govori koliko Srbija ima malo izvoznika i naveo podatak PKS da oko 50 odsto izvoznika izveze robu u vrednosti od samo 50.000 evra, što je vrednost jednog šlepera.

Ceo prostor bivše Jugoslavije prošle godine je u Nemačku izvezao robe za 12 milijardi dolara, dok su samo Slovačka, Češka i Mađarska imale izvoz vredan oko 100 milijardi dolara ili skoro 10 puta više, naveo je on i predočio da taj podatak govori šta znači politička stabilnost za ekonomiju određenih regiona.

Komentarišući susret premijera Srbije i Albanije u Tirani, državna sekretarka Ministarstva trgovine, Bojana Todorović, rekla je da Srbija i Albanija imaju mali obim trgovinske razmene, ali on ipak raste iz godine u godinu, pri čemu Srbija beleži suficit.

Politička podrška može puno da znači za privredne i trgovinske odnose dveju zemalja, ocenila je ona.

Todorović, koja je pratila od osnivanja asocijaciju CEFTA, smatra da je susret premijera Albanije i Srbije u Tirani dobar impuls da se trgovinska razmena u regionu poveća.

"Po mom mišljenju, CEFTA je svakako opravdala ta očekivanja i možda ih čak prevazišla, naročito u pogledu značaja za Srbiju. Međusobna trgovinska razmena zemalja (CEFTA ugovora) raste", rekla je i dodala da Srbija konstantno, iz godine u godinu, ostvaruje veliki trgovinski suficit, a samo prošle godine je imala suficit od 3,2 milijarde evra.

Što se tiče ankete među privrednicima u regionu, Todorović je mišljenja da je lakši izvoz u zemlje CEFTA, jer se on realizuje potpuno bez carina, dok sa zemljama EU ni Srbija, ni druge zemlje regiona nemaju potpuno liberalizovanu trgovinu.

Komentarišući poruke dvojice premijera u Tirani, predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović je rekao da je za privrednike to inicijativa da se region vrati sam sebi u poslovnom smislu i da se napravi zajednička platforma za nastup na trećim tržištima.

"Svi su shvatili da su pojedinačno na tržištu bivše Jugoslavije mali, slabi, ekonomski nekompetentni i da bez saradnje i povećnja razmene nema napretka", kazao je Petrović napominjući da region ima populaciju od dvadesetak miliona stanovnika, što predstavlja četiri odsto populacije EU, a zajednički BDP je na nivou od 1,1 odsto ukupne privredne produkcije Unije.

Petrović smatra da, očigledno, region bez ekonomskog povezivanja nema neku budućnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik