Odblokiran račun "Kosmosa"

Bez autora
May 31 2015

Poreska uprava RS privremeno je odblokirala račun banjalučkog preduzeća "Kosmos", u kojem su nakon višemjesečne agonije u toku aktivnosti nove uprave na stabilizaciji stanja u preduzeću i održavanju procesa proizvodnje. Naime, Vlada RS je na svojoj posljednjoj sjednici prihvatila zahtjev ovog preduzeća za privremenu odgodu poreskih obaveza, kako bi ovaj posrnuli gigant namjenske industrije mogao normalno funkcionisati. Sada su u toku i aktivnosti na sagledavanju stanja ljudskih resursa u proizvodnji, kako bi se sve raspoložive snage usmjerile na završetak ugovorenih poslova, isporuku i na kraju naplatu, od čega bi se isplaćivale plate radnicima i obaveze preduzeća. Dušan Vještica, v.d. direktora "Kosmosa", rekao je da su ključni problemi koji u ovom trenutku opterećuju "Kosmos" obaveze prema zaposlenima, Poreskoj upravi RS i dobavljačima, te obaveze prema zaposlenima iz prethodnog perioda, koje nisu male i kreću se od 3,5 do četiri miliona maraka.

Odblokiran račun "Kosmosa"Poreska uprava RS privremeno je odblokirala račun banjalučkog preduzeća "Kosmos", u kojem su nakon višemjesečne agonije u toku aktivnosti nove uprave na stabilizaciji stanja u preduzeću i održavanju procesa proizvodnje, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, Vlada RS je na svojoj posljednjoj sjednici prihvatila zahtjev ovog preduzeća za privremenu odgodu poreskih obaveza, kako bi ovaj posrnuli gigant namjenske industrije mogao normalno funkcionisati.

Sada su u toku i aktivnosti na sagledavanju stanja ljudskih resursa u proizvodnji, kako bi se sve raspoložive snage usmjerile na završetak ugovorenih poslova, isporuku i na kraju naplatu, od čega bi se isplaćivale plate radnicima i obaveze preduzeća. Dušan Vještica, v.d. direktora "Kosmosa", rekao je da su ključni problemi koji u ovom trenutku opterećuju "Kosmos" obaveze prema zaposlenima, Poreskoj upravi RS i dobavljačima, te obaveze prema zaposlenima iz prethodnog perioda, koje nisu male i kreću se od 3,5 do četiri miliona maraka.

"Napravili smo akcioni plan u cilju normalnog funkcionisanja privrednog društva i otklanjanja tih smetnji kako bismo u narednom periodu normalno funkcionisali i održali proces proizvodnje", rekao je Vještica. Tako je prvi u nizu koraka bila deblokada računa od strane Poreske uprave RS. Iz tog razloga se, kaže, obratio Vladi RS sa zahtjevom da se izvrši privremena deblokada kako bi preduzeće moglo profunkcionisati i ući u plan reprograma obaveza, a sve u cilju održavanja procesa proizvodnje i stvaranja nove prihodovne strane, što je i uvaženo od strane Vlade RS.

"Dalje ćemo u dogovoru s Poreskom upravom i prema našim mogućnostima praviti akcioni plan za rješavanje postojećih obaveza", kazao je on.

Prema njegovim riječima, formirao je i Komisiju koja ima zadatak da sagleda sve raspoložive resurse u preduzeću, prije svega ljudske, kako bi svi bili angažovani na postojeća tri projekta koje "Kosmos" realizuje.

"To su projekat 'Matra', i tiče se proizvodnje okvira, zatim projekat 'Vjetrogeneratori - remont vjetrenjača', te projekat 'Motori i generatori' za 'Željeznice RS'", rekao je Vještica. Naglasio je da je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na projektu "Vjetrogeneratori", kada je on imenovan za v.d. direktora, već bio raskinut, ali da je on s tim partnerima potpisao tri nova ugovora za remont vjetrenjača u vrijednosti od 60.000 maraka.

Željko Nikolić, predsjednik Sindikalne organizacije "Kosmosa", koja je okupljala radnike u štrajku, rekao je da je očigledno da stvari idu nabolje, kako bi preduzeće počelo nesmetano funkcionisati. Kako je naveo, radnici očekuju da će se angažovanjem svih resursa završiti i naplatiti ugovoreni poslovi, kako bi dobili zarađene plate i mogli živjeti od svog rada. Podsjećamo da je dio radnika "Kosmosa" nakon gotovo pet mjeseci štrajka zbog neisplaćenih plata i neuplaćenih doprinosa, prošle sedmice prekinuo proteste, nakon što je imenovana nova uprava u preduzeću. Kako smo ranije objavili, ukupne obaveze "Kosmosa" prema radnicima na kraju prošle godine iznosile su 3.396.505 KM i tiču se plata, regresa i drugih naknada. Pored toga, obaveze za poreze i doprinose na kraju prošle godine iznosile su 8.205.424 KM, bez obračunatih kamata. Isto tako, evidentan je i dug prema dobavljačima od 556.676 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik