Srbija lider regionalne saradnje

Bez autora
Jun 01 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je regionalna saradnja veoma bitna za razvoj jugoistočne Evrope, i ocenio da je naša zemlja u poslednjih godinu i po dana lider te saradnje.Sertić je u izjavi za agenciju Tanjug iz Portoroža, gde boravi kao izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića na "Samitu 100" biznis lidera jugoistočne Evrope, istakao da je jedna od najvažnijih poluga budućeg razvoja čitavog regiona upravo ekonomija, koja zatim pokreće i ostale vidove saradnje...

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je regionalna saradnja veoma bitna za razvoj jugoistočne Evrope, i ocenio da je naša zemlja u poslednjih godinu i po dana lider te saradnje

Sertić je u izjavi za agenciju Tanjug iz Portoroža, gde boravi kao izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića na "Samitu 100" biznis lidera jugoistočne Evrope, istakao da je jedna od najvažnijih poluga budućeg razvoja čitavog regiona upravo ekonomija, koja zatim pokreće i ostale vidove saradnje.

Skup u Portorožu je prilika da se podsetimo na to koliko su važni susreti privrednika i poslovnih asocijacija, naveo je on i dodao da na ovakvim događajima treba istaći ulogu Srbije u regionalnoj saradnji, jer je ona u tom domenu jedna od najaktivnijih zemalja u poslednjih godinu i po dana.

Ministar je u tom kontekstu ukazao na kontakte koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić uspostavio u regionu, istakavši posetu Albaniji, ali i sve procese koje Srbija vodi u okviru briselskog sporazuma.

U Beogradu je održan niz sastanaka međunarodnih organizacija, poput samita šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, dok su na bilateralnom nivou održane sednice Vlade Srbije sa vladama Slovenije i Makedonije, podsetio je Sertić.

Prema njegovim rečima, sve to ukazuje na potpunu promenu politike Srbije u pravcu otvaranja i regionalne saradnje, a koju u korak prate privrednici.

On je najavio da će na predsedničkom panelu "Samita 100" ukazati na prepreke koje postoje u okviru CEFTA sporazuma.

Ono što je važno jesu elementi koji treba da osnaže privrednu saradnju. Imamo CEFTA sporazum, ali u okviru njega i dalje veliki broj prepreka koje onemogućavaju dobru i efikasnu saradnju, poručio je Sertić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik