Poziv domaćim kompanijama da se uključe u izgradnju Koridora 10

Bez autora
Jun 01 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas da će Vlada tokom ove i do kraja naredne godine obezbediti 75 pružnih prelaza koji su nebezbedni, od ukupno 2.130 koliko ih postoji u Srbiji.Mihajlović je prilikom obilaska pružnog prelaza u Majuru kod Šapca, u društvu zamenika direktora "Ruskih železnica" Mansurbeka Sultanova, istakla da će taj prelaz biti rekonstruisan najkasnije do novembra, i to zahvaljujući donaciji ove ruske kompanije. Ona je precizirala da će vrednost opreme za ovaj prelaz iznositi 100.000 evra, dok je, kako je dodala, ukupno potrebno devet miliona evra za obezbeđivanje svih 75 pružnih prelaza, kada bi se oni finansirali iz budžeta ili iz "Železnica Srbije"...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas da će Vlada tokom ove i do kraja naredne godine obezbediti 75 pružnih prelaza koji su nebezbedni, od ukupno 2.130 koliko ih postoji u Srbiji.

Mihajlović je prilikom obilaska pružnog prelaza u Majuru kod Šapca, u društvu zamenika direktora "Ruskih železnica" Mansurbeka Sultanova, istakla da će taj prelaz biti rekonstruisan najkasnije do novembra, i to zahvaljujući donaciji ove ruske kompanije.

Ona je precizirala da će vrednost opreme za ovaj prelaz iznositi 100.000 evra, dok je, kako je dodala, ukupno potrebno devet miliona evra za obezbeđivanje svih 75 pružnih prelaza, kada bi se oni finansirali iz budžeta ili iz "Železnica Srbije".

Ovo je, kako je upozorila, jedan od najnebezbednijih pružnih prelaza na kojem su se tokom prethodnih deset godina dogodile dve pogibije i deset ozbiljnih povreda.

Prelaz će imati poseban video-nadzor i biće onemogućena krađa železničke opreme, što se do sada često dešavalo, navela je Mihajlović i poručila da Vlada nakon završetka ovog prelaza neće stati jer se moraju obezbediti preostala 74 prelaza.

Istovremeno, ona je uputila poziv svim domaćim građevinskim kompanijama da se odazovu javnom pozivu za izvođača radova na deonici Srpska kuća–Levosoje, na Koridoru 10.

Prema njenoj oceni, to je jedinstvena prilika da se naše firme nađu u ulozi izvođača, a ne podizvođača radova.

Doneta je odluka o tome da se pomenuta deonica finansira iz budžeta i narednih dana se može očekivati raspisivanje javnog poziva i za izvođača i za nadzor radova, objasnila je Mihajlović.

Poziv će, kako je dodala, trajati do kraja juna, dok se u julu očekuje potpisivanje ugovora.

Ona je podsetila na to da na čitavoj deonici Koridora 10 nijedna domaća kompanija nije glavni izvođač radova, već su svuda podizvođači.

Projektom je predviđeno da se na deonici južnog kraka Koridora 10, od Srpske kuće do Levosoja, izgradi autoput dužine 8,1 kilometar, sa četiri saobraćajne i dve zaustavne trake.

U sklopu deonice Donji Neredovac–Srpska kuća–Levosoje, projektom je predviđena izgradnja ukupno 27 armirano-betonskih mostova, od kojih će najduži biti dugačak približno 250 metara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik