Štediše od Slovenaca traže predloženi zakon

Bez autora
Jun 02 2015

Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH zatražilo je od Vlade Slovenije da im dostavi predloženi zakon o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojim se omogućava isplata štedišama iz BiH, a koji su imali novac u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci. U ovom udruženju tvrde da zakon sadrži mnoge diskriminatorske norme koje se odnose na isplatu osnovnog duga, kamate i koji maksimalno komplikuje proceduru verifikacije i odugovlači konačni rok za isplatu. Na svaku neprincipijelnu opstrukciju konačne sudske presude vlasti Republike Slovenije spremni smo odgovoriti istom mjerom, neprincipijelno, saopšteno je iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH. Podsjećanja radi, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prije nešto manje od godinu dana donio je presudu po kojoj od sredine ove godine Slovenija i Srbija moraju isplatiti stare devizne štediše Ljubljanske i Invest banke.

Štediše od Slovenaca traže predloženi zakonUdruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH zatražilo je od Vlade Slovenije da im dostavi predloženi zakon o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojim se omogućava isplata štedišama iz BiH, a koji su imali novac u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci.

U ovom udruženju tvrde da zakon sadrži mnoge diskriminatorske norme koje se odnose na isplatu osnovnog duga, kamate i koji maksimalno komplikuje proceduru verifikacije i odugovlači konačni rok za isplatu.

"Na svaku neprincipijelnu opstrukciju konačne sudske presude vlasti Republike Slovenije spremni smo odgovoriti istom mjerom, neprincipijelno", saopšteno je iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH.

Podsjećanja radi, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prije nešto manje od godinu dana donio je presudu po kojoj od sredine ove godine Slovenija i Srbija moraju isplatiti stare devizne štediše Ljubljanske i Invest banke.

Nakon ovoga Vlada Slovenije nedavno je predložila zakon za sprovođenje presude, a uskoro se očekuje da to uradi i Srbija s obzirom na to da 16. juna ističe rok do kada se ovo pitanje, odnosno usvajanje zakona, mora riješiti.

Kada su u pitanju štediše iz BiH, prema zakonu koji je predložila Vlada Slovenije, već od 1. novembra građani BiH će moći popuniti zahtjev za povrat stare devizne štednje, a kako pišu slovenački mediji, moguće je očekivati probleme s obzirom na to da dokumentacija o štedišama iz BiH nije kompletna.

Prema izjavama slovenačkih zvaničnika, Vlada Slovenije intenzivno razgovara sa BiH da im se predaju bilanse Ljubljanske banke u Sarajevu, koja je likvidirana devedesetih godina kako bi što lakše i jednostavnije mogli reagovati na zahtjeve štediša iz BiH koji bez kamata potražuju preko 350 miliona KM.

O svemu ovome, kako nezvanično saznajemo, biće riječi na sastanku Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH, sa predstavnicima slovenačke ambasade koji bi trebalo da bude održan krajem ove sedmice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik