Uskoro natječaj za 300 milijuna kuna iz EU fondova za turizam

Bez autora
Jun 02 2015

Ministri poduzetništva i obrta te turizma Gordan Maras i Darko Lorencin najavili su u utorak da će u srpnju biti objavljen natječaj za dodjelu 40 milijuna eura ili oko 304 milijuna kuna iz EU fondova, a ta su sredstva namijenjena malim i srednjim poduzetnicima u ugostiteljstvu i turizmu koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu. Riječ je o natječaju koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a koji se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Natječaj će biti objavljen nakon javne rasprave za poziv "Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela", koja je otvorena danas, 2. lipnja i trajat će do 25. lipnja. Javna rasprava uoči objave natječaja za EU sredstva postala je uobičajena praksa, kazali su na konferenciji za novinare u Ministarstvu poduzetništva i obrta ministri Maras i Lorencin.

Uskoro natječaj za 300 milijuna kuna iz EU fondova za turizamMinistri poduzetništva i obrta te turizma Gordan Maras i Darko Lorencin najavili su u utorak da će u srpnju biti objavljen natječaj za dodjelu 40 milijuna eura ili oko 304 milijuna kuna iz EU fondova, a ta su sredstva namijenjena malim i srednjim poduzetnicima u ugostiteljstvu i turizmu koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu.

Riječ je o natječaju koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a koji se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Natječaj će biti objavljen nakon javne rasprave za poziv "Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela", koja je otvorena danas, 2. lipnja i trajat će do 25. lipnja.

Javna rasprava uoči objave natječaja za EU sredstva postala je uobičajena praksa, kazali su na konferenciji za novinare u Ministarstvu poduzetništva i obrta ministri Maras i Lorencin.

Uz natječaj za tih oko 304 milijuna kuna, ministri su za jesen najavili i natječaj za dodjelu sredstava za gradnju novih i poboljšanje kvalitete i ponude postojećih kampova, marina i tematskih parkova, a za što je Ministarstvo turizma danas objavilo javni poziv za iskazivanje interesa.

"Natječajem koji ćemo objaviti u srpnju pozvat ćemo male i srednje poduzetnike u turizmu s do 250 zaposlenih da se jave s projektima novogradnje ili obnove postojećih objekata te povećanja kvalitete, a time i konkurentnosti", kazao je Maras.

Na tom natječaju očekuje bar 60-ak kvalitetnih projekata, a prve potpise ugovora već na jesen te napominje da će natječaj biti otvoren do iskorištenja tih sredstava.

"Poduzetnici će kroz to moći ostvariti od najmanje milijun kuna do najviše 10 milijuna kuna potpora, i to bespovratnih. Na sličan način smo prošlog ljeta dodijelili nešto više od 113 milijuna kuna za devet turističkih projekata od kojih su neki već u otvaranjima i stižu i prvi novci iz EU-a, poput hotela Vile Rova u Malinskoj na Krku, koji je nedavno otvoren, i Hotela Park u Splitu, koji se uskoro otvara", kazao je Maras.

Lorencin vjeruje da će taj program i sredstava pridonijeti poboljšanju kvalitete objekata, ponude i usluga te uvođenju novih inovativnih i atraktivnih sadržaja u ponudu što će produljiti sezonu, povećati konkurentnost i potrošnju te pojačati poslovanje poduzetnika.

Slično očekuje i od natječaja koji će na jesen biti otvoren za kampove, marine i tematske parkove, a za što je Ministarstvo turizma u utorak, 2. lipnja, objavilo javni poziv za iskazivanje interesa.

"Objavili smo javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u kampove, marine i tematske parkove visokih kategorija i inovativnog karaktera te pozivam sve poduzetnike da do 30. lipnja iskažu interes i iskoriste velike mogućnosti i sredstva iz fondova EU-a kako bi hrvatski turizam učinili još kvalitetnijem i konkurentnijim u svjetskim okvirima", poručio je Lorencin.

Javnim pozivom za iskazivanje interesa se, kako je kazao Lorencin, želi vidjeti tko je i s kojim projektima zainteresiran za kampove, marine i tematske parkove i je li to sukladno planovima iz hrvatske turističke strategije do 2020.

Time se stvara i određena 'zaliha' projekata, koji će se analizirati te odabrati i pripremiti za natječaje kada se objave.

Lorencin u vezi kampova očekuje projekte koji će biti usmjereni na kampove četiri i pet zvjezdica, da budu diverzificirani (sportski, ekološki i sl.) i da mogu raditi i zimi, dok će se i kod marina najviše vrednovati projekti s velikim brojem zvjezdica i atraktivnim novim sadržajima te s minimalno 50 vezova, a moći će se aplicirati i za postojeće i nove marine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik