Železnice dobile dozvolu za upotrebu Štadlerovih vozova

Bez autora
Jun 03 2015

Železnice Srbije saopštile su da su dobile dozvolu za upotrebu novih elektromotornih vozova koje je proizvela švajcarska kompanije Štadler, i da su u toku su završne pripreme za uključenje prvih od tih vozova u saobraćaj, sredinom juna na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica. Uvođenjem novih, niskopodnih švajcarskih elektromotornih vozova, bilo je najavljeno za jesen prošle godine, ali problem bio što Železnice nisu obezbedile radionicu i tehničku opremu da bi proizvođač u garantnom roku mogao da održava vozove, i što su na nekim od planiranih linija peroni na stanicama previsoki, tako da bi putnici morali da iskaču iz vozova, navodi se u saopštenju Železnica, prenosi Tanjug...

Železnice Srbije saopštile su da su dobile dozvolu za upotrebu novih elektromotornih vozova koje je proizvela švajcarska kompanije Štadler, i da su u toku su završne pripreme za uključenje prvih od tih vozova u saobraćaj, sredinom juna na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica.

Uvođenjem novih, niskopodnih švajcarskih elektromotornih vozova, bilo je najavljeno za jesen prošle godine, ali problem bio što Železnice nisu obezbedile radionicu i tehničku opremu da bi proizvođač u garantnom roku mogao da održava vozove, i što su na nekim od planiranih linija peroni na stanicama previsoki, tako da bi putnici morali da iskaču iz vozova, navodi se u saopštenju Železnica, prenosi Tanjug.

Ugovor sa švajcarskom kompanijom Štadler o isporuci 21 elektromotornog voza, potpisan je u marta 2013. godine i vredan je oko 99 miliona evra, a realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Do sada je Železnicama Srbije isporučeno 15 Štadlerovih vozova, a preostalih šest se očekuje u ugovorenom roku, do 31. avgusta ove godine.

Novi vozovi će se postepeno uvoditi u saobraćaj na ostalim magistralnim elektrificiranim prugama Srbije: Beograd-Užice-Prijepolje Teretna, Beograd-Kraljevo, Beograd-Šid, Beograd-Niš-Preševo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik