I Grupa Zastava vozila na spisku strateških firmi

Bez autora
Jun 03 2015

Grupa Zastava vozila koju čine Zastava kamioni, Zastava specijalni automobili u Somboru, proizvođač priključnih vozila Zastava INPRO, Zastava medicina rada, ali i Zastavina fabrika automobila (kao distributer putničkih vozila i rezervnih delova) uvrštena je, odlukom Vlade od 29. maja, u spisak preduzeća od strateškog značaja za državu Srbiji, te će u narednih godinu dana biti zaštićena od poverilaca, odnosno od prinudne naplate potraživanja. Iako se ta grupacija nije nalazila na prvobitnom spisku, u obrazloženju odluke Vlade navodi se da je to preduzeće, koje zapošljava oko 1.000 radnika, jedini proizvođač lakih i srednjih kamiona i minibuseva na Balkanu. Napominje se i da je Zastava medicina rada zdravstvena ustanova u kojoj se leči oko 38.000 Kragujevčana, a da Zastava INPRO čak 80 odsto proizvodnje priključnih vozila (automobilskih prikolica) izvozi u Francusku...

Grupa Zastava vozila koju čine Zastava kamioni, Zastava specijalni automobili u Somboru, proizvođač priključnih vozila Zastava INPRO, Zastava medicina rada, ali i Zastavina fabrika automobila (kao distributer putničkih vozila i rezervnih delova) uvrštena je, odlukom Vlade od 29. maja, u spisak preduzeća od strateškog značaja za državu Srbiji, te će u narednih godinu dana biti zaštićena od poverilaca, odnosno od prinudne naplate potraživanja.

Iako se ta grupacija nije nalazila na prvobitnom spisku, u obrazloženju odluke Vlade navodi se da je to preduzeće, koje zapošljava oko 1.000 radnika, jedini proizvođač lakih i srednjih kamiona i minibuseva na Balkanu. Napominje se i da je Zastava medicina rada zdravstvena ustanova u kojoj se leči oko 38.000 Kragujevčana, a da Zastava INPRO čak 80 odsto proizvodnje priključnih vozila (automobilskih prikolica) izvozi u Francusku.

Generalni direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović rekao je našem listu da će uskoro početi intenzivni pregovori sa svim inostranim kompanijama i investitorima, koji su zainteresovani za privatizaciju Zastavinih fabrika, pre svih Zastave kamiona i Zastave specijalnih automobila.

Podsetimo da je za Zastavinu fabriku kamiona zainteresovano sedam inostranih kompanija iz Kine, Nemačke, Italije i drugih zemalja. Za sada je najozbiljnija ponuda kompanije Huang hai iz Kine, sa kojom Kamioni imaju potpisan memorandum o saradnji, gde je predviđeno strateško partnerstvo, odnosno zajednička proizvodnja kineskih teretnih i terenskih vozila u Kragujevcu. Ta kompanija zainteresovana je i za privatizaciju Zastavine fabrike u Somboru.

Na korigovani spisak Ministarstva privrede dodata je i Prva iskra iz Bariča, dok su dva preduzeća iz sistema trsteničke Prve petoletke grupisana u okviru holdinga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik