"Nafta mora biti 80 dolara"

Bez autora
Jun 03 2015

Cena od 80 dolara po barelu bi bila odgovarajuća za naftu, izjavio je ministar za naftu Angole, Žoze Boteljo de Vaskonselos. On se pridružio nadama ostalih zvaničnika iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će oporavak cena u narednim mesecima biti nastavljen uprkos visokim globalnim zalihama.Želeo bih da cene nafte porastu, ali to nije lako, rekao je Boteljo de Vaskonselos novinarima u Beču, gde se u petak održava sastanak članica OPEK-a. Analitičari veruju da će ovaj izvozni kartel zadržati postojeći nivo proizvodnje "crnog zlata"...

Cena od 80 dolara po barelu bi bila odgovarajuća za naftu, izjavio je ministar za naftu Angole, Žoze Boteljo de Vaskonselos.

On se pridružio nadama ostalih zvaničnika iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će oporavak cena u narednim mesecima biti nastavljen uprkos visokim globalnim zalihama.

"Želeo bih da cene nafte porastu, ali to nije lako", rekao je Boteljo de Vaskonselos novinarima u Beču, gde se u petak održava sastanak članica OPEK-a.

Analitičari veruju da će ovaj izvozni kartel zadržati postojeći nivo proizvodnje "crnog zlata".

Odluka OPEK-a iz novembra da zadrži proizvodnju na nivou od 30 miliona barela dnevno dovela je do značajnog pada cena tog energenta, pa je tako u januaru ove godine cena nafte bila tek 46 dolara po barelu, ali se u proteklih nekoliko nedelja, ipak, oporavila na 65 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik