Mihajlović: Okrenimo se svim izvorima gasa

Bez autora
Jun 03 2015

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija nikako ne treba da bude isključiva u pogledu obezbeđivanja izvora energetske stabilnosti, treba da se okrene svim izvorima gasa i da je neophodna što brža realizacija projekta Niš-Dimitrovgrad. Odgovarajući na pitanje da li se Srbija okreće SAD i da li u tom kontekstu možemo očekivati bržu realizaciju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da to pitanje ne bi posmatrala "da li se okrećemo levo ili desno, nego da li mi hoćemo zaista da podignemo našu energetsku bezbednost". Ako to želimo da uradimo, moramo da završimo svaki gasovod koji možemo. Projekat Niš-Dimitrovgrad možemo najbrže. On može da se uradi za dve-dve i po godine ako se za to odlučimo i ako krenemo u taj posao. Svi drugi gasvodi o kojima se govori, na primer Turski tok, nemamo ništa protiv, ali je pitanje koliko vremena će proći dok ne budemo to izgradili, poručila je Mihajlović...

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija nikako ne treba da bude isključiva u pogledu obezbeđivanja izvora energetske stabilnosti, treba da se okrene svim izvorima gasa i da je neophodna što brža realizacija projekta Niš-Dimitrovgrad.

Odgovarajući na pitanje da li se Srbija okreće SAD i da li u tom kontekstu možemo očekivati bržu realizaciju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da to pitanje ne bi posmatrala "da li se okrećemo levo ili desno, nego da li mi hoćemo zaista da podignemo našu energetsku bezbednost".

"Ako to želimo da uradimo, moramo da završimo svaki gasovod koji možemo. Projekat Niš-Dimitrovgrad možemo najbrže. On može da se uradi za dve-dve i po godine ako se za to odlučimo i ako krenemo u taj posao. Svi drugi gasvodi o kojima se govori, na primer Turski tok, nemamo ništa protiv, ali je pitanje koliko vremena će proći dok ne budemo to izgradili", poručila je Mihajlović.

Ona je podvukla da Srbija nikako više ne sme da bude isključiva, jer dok se pričalo o Južnom toku, postojala je velika isključivost prema svim drugim gasovodima.

"Ne mislim da je to dobro", istakla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Koliko god gasovoda može kroz Srbiju da prođe za nas je dobro, zato što gas uvozimo, nemamo ga, a sa druge strane želimo da koristimo gas", navela je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da Srbija trenutno ima jednu rutu kojom dobija gas i da je ozbiljno pitanje da li će i na koji način zaista dobijati gas dalje preko Ukrajine.

"Nije rešenje za Srbiju da skladišti gas u bilo kojoj drugoj državi pored Banatskog dvora koji ima. To nije dovoljno, to nije sigurno. To se mnogo plaća. Ne postoji ni jedan razlog što ni u prethodnim godinama nismo završili projekat Niš-Dimitrovgrad", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da nije tačno da novac za ovaj projekat ne postoji, jer je EBRD 2010. godine Srbijagasu dao kredit sa zahtevom da izvrše reformisanje, kao i za tekuću likvidnost.

"Novca je ostalo dovoljno. Bili su vrlo jasni. Završite reformisanje, daćemo vam da finansirate i projekat Niš-Dimitrovgrad", podsetila je Mihajlovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik