Rusi svrgnuli šeike, postali prvi naftaši

Bez autora
Jun 03 2015

Rusija je u maju proizvela 45,29 miliona tona nafte, 1,6 odsto više nego u istom mesecu 2014. godine. Rusija je sa prosečnom dnevnom prozvodnjom od 10,708 miliona barela izbila je na prvo mestu u svetu, pretekavši Saudijsku Arabiju.Prema podacima Centralne dispečerske uprave Toplotno energetskog kompleksa Rusije, to je niže od postsovjetskog rekorda postavljenog u januaru ove godine koji iznosi 10,713 miliona barela dnevno. Saudijska Arabija, drugi po veličini proizvođač nafte u svetu i najveći u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u maju je proizvodila u proseku 10,25 miliona barela dnevno...

Rusija je u maju proizvela 45,29 miliona tona nafte, 1,6 odsto više nego u istom mesecu 2014. godine.

Rusija je sa prosečnom dnevnom prozvodnjom od 10,708 miliona barela izbila je na prvo mestu u svetu, pretekavši Saudijsku Arabiju.

Prema podacima Centralne dispečerske uprave Toplotno energetskog kompleksa Rusije, to je niže od postsovjetskog rekorda postavljenog u januaru ove godine koji iznosi 10,713 miliona barela dnevno, preneo je Finmarket.ru.

Saudijska Arabija, drugi po veličini proizvođač nafte u svetu i najveći u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u maju je proizvodila u proseku 10,25 miliona barela dnevno.

Proizvodnja u Rusiji se pokazala prilično otporna na pad cena i u narednih godinu-dve zemlja neće imati problema sa održavanjem proizvodnje, rekao je agenciji Blumberg stručnjak Oksfordskog instituta ze energetske studije, Džejms Henderson, specijalizovan za rusku naftnu industriju.

Analitičar Blumberga za naftu i gas, Džulian Li, ukazuje da proizvodnja u Rusiji raste zbog povećane proizvodnje kondenzata gasa i visokokvalitetne lake nafte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik