Utva ostala i bez zaštite i bez Arapa

Bez autora
Jun 03 2015

S dugom od oko milion evra, bez oglašene privatizacije "Utva avio-industrija" dočekala je kraj i poslednje zaštite ukinutim restrukturiranjem. Plate za oko 260 radnika su redovne, račune za sada poverioci nisu blokirali. Za osnovnu proizvodnju "Utvi" nisu neophodne sve nekretnine koje poseduje. U kakvom će odnosu biti dugovi i imovina, u slučaju "Utve" još nije izvesno. Dugogodišnji predsednik Samostalnog sindikata "Utva avio-industrije" Slobodan Kostić ne krije da u situaciji u kojoj se ovo preduzeće našlo 1. juna ništa nije jasno. Kaže da su zaposleni donekle iznenađeni, a donekle razočarani, jer preduzeću preti blokada računa zbog dugova...

S dugom od oko milion evra, bez oglašene privatizacije "Utva avio-industrija" dočekala je kraj i poslednje zaštite ukinutim restrukturiranjem.

Plate za oko 260 radnika su redovne, račune za sada poverioci nisu blokirali. Za osnovnu proizvodnju "Utvi" nisu neophodne sve nekretnine koje poseduje. U kakvom će odnosu biti dugovi i imovina, u slučaju "Utve" još nije izvesno.

Dugogodišnji predsednik Samostalnog sindikata "Utva avio-industrije" Slobodan Kostić ne krije da u situaciji u kojoj se ovo preduzeće našlo 1. juna ništa nije jasno. Kaže da su zaposleni donekle iznenađeni, a donekle razočarani, jer preduzeću preti blokada računa zbog dugova.

"Svi su znali, a niko ništa nije govorio. Svi su se pripremali. Govorili su da će jedan deo firme otići, nisu govorili o kojoj firmi je reč. U poslednje dve nedelje priča se o tome koliko će firmi biti zaštićeno i kako će se sve odvijati. Međutim mi još ništa ne znamo, kaže Slobodan Kostić", predsednik Sindikata.

Neke firme su zaštićene, nadležni spominju da neke idu u stečaj. Kostić primećuje da se "Utva" nigde ne spominje, da nije ni u kakvoj priči. Prema njegovim informacijama, "Utva" je dosta dugova koje je preduzeće imalo raščistila u međuvremenu.

"Blokade se vezuju za devedesete, za neke firme koje su mrtve, radnike koji su isplaćeni. Sada su naši dugovi oko 120 miliona dinara – prema radnicima, nekim fizičkim licima, raznim firmama. Danas u 12 sati smo proverili i nijedan račun nije bio blokiran. Na računu para nemamo, platili smo sve što treba", kaže Kostić.

U "Utvi" je ukupno 260 radnika. Plate su, kaže Kostić, sada redovne i uopšte ne zavise od situacije oko dugova i blokade. Prioritet su u "Utvi" novi poslovi.

"Plate radnika od ovoga ne zavise. Imamo dozvolu da isplaćujemo plate. Međutim, ako račun bude blokiran, biće dovedeno u pitanje samo funkcionisanje fabrike", kaže Kostić.

Predstavnici "Utve", sindikata i menadžmenta, bili su u petak sa predstavnicima još osam krupnih firmi na sastanku u Ministarstvu, gde je razgovarano o perspektivama. Nadležni su se čudili šta će tu "Utva", koja ima mala dugovanja u odnosu na ostale i stratešku vezu sa "Jugoimport" SDPR-om. Pored dugovanja, "Utva" ima i znatnu imovinu.

"Mi smo već odavno u Agenciji za privatizaciju napravili ugovor. Trećina fabrike je odvojena, katastarski, da mogu da je prodaju. Imamo 17 hektara zemlje u gradu od starog aerodroma, koji pripada "Utvi" i još neke objekte van fabrike. Godinama nudimo Agenciji da se to rasproda i da se namire dugovi. Pored svih naših apela, Agencija nijednog trenutka nije oglasila prodaju", navodi Kostić.

Sa dugovima, viškom imovine, u strateškom zagrljaju "Jugoimport"SDPR-a i bez zaštite od poverilaca "Utvi" su iz Vlade Srbije, kaže Kostić, predložena alternativna rešenja kako bi račun bio na neki način zaštićen. Predlozi su predstečajni postupak i izrada unapred pripremljenog plana reorganizacije.

"Verovatno i naš strateški partner izbegava, jer onda odlučuje sud i o prodaji, i o nabavci, poslovanju. Sud onda vodi ceo postupak", kaže Kostić za RTV "Pančevo".

Podsetimo, prošle godine kompanija "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila investiranje u Utvu i zapošljavanje novih radnika.

Takođe, i u januaru ove godine, govorilo se o tome da Arapi ne odustaju od investiranaja u Utvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik