Unapređenje poslovnog ambijenta i vanjskotrgovinskog poslovanja: Moramo raditi, ništa nećemo džabe dobiti

Bez autora
Jun 03 2015

Unapređenje poslovnog ambijenta i vanjskotrgovinskog poslovanja tema je konferencije koja je jučer okupila privrednike iz svih grana privrede Bosne i Hercegovine, a koju je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH.Najvažnija stvar za popravljanje imidža BiH je da ponovo postanemo neko kome se vjeruje. Iz ove zemlje je otišlo previše obećanja koja su prekršena i previše rokova smo dali koje smo kasnije probili. Moramo biti ozbiljniji i odgovorniji. Mislim da je važno da ekonomska diplomatija radi zajedno sa Ministarstvom vanjske trgovine i Vanjskotrgovinskom komorom i da u interakciji donesemo ono što nam treba, a to je više investicija, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Unapređenje poslovnog ambijenta i vanjskotrgovinskog poslovanja: Moramo raditi, ništa nećemo džabe dobitiUnapređenje poslovnog ambijenta i vanjskotrgovinskog poslovanja tema je konferencije koja je jučer okupila privrednike iz svih grana privrede Bosne i Hercegovine, a koju je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH.

Zaposlenje i investicije

- Najvažnija stvar za popravljanje imidža BiH je da ponovo postanemo neko kome se vjeruje. Iz ove zemlje je otišlo previše obećanja koja su prekršena i previše rokova smo dali koje smo kasnije probili. Moramo biti ozbiljniji i odgovorniji. Mislim da je važno da ekonomska diplomatija radi zajedno sa Ministarstvom vanjske trgovine i Vanjskotrgovinskom komorom i da u interakciji donesemo ono što nam treba, a to je više investicija. Ekonomska diplomatija neće biti uspješna, neće donijeti rezultate, ako mi ovdje ne promijenimo neke stvari, ako mi unutar BiH, unutar entiteta, ne dobijemo bolji poslovni ambijent, veću pravnu sigurnost i veću atraktivnost za investitore, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Unapređenje poslovnog ambijenta, novo zaposlenje i nove investicije, kazao je Crnadak, treba da budu prioritet svih u vlasti i na svim nivoima. Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je, dodao je, dobila šansu, najveću u poslijeratnom periodu, dobila je iskrenu podršku EU i međunarodnih finansijskih institucija.

- Za unapređenje poslovnog ambijenta BiH mora biti stabilna zemlja, imati stabilne institucije i da poslovanje ili biznis u ovoj zemlji budu predvidivi. Bez toga nije moguće govoriti o unapređenju poslovnog okruženja. Po poslovnom okruženju BiH je najlošija u regionu i jedna od najlošijih u Evropi i određene stvari moramo promijeniti iz korijena. Moramo promijeniti sebe, radikalno mijenjati zakonodavstvo, donijeti niz reformskih zakona, a to je stalni posao, stalna utakmica i trka, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Mijenjanje svijesti

Šarović je kazao kako se mora mijenjati svijest u svakom pogledu, jer nam niko neće dati ništa džabe. Mora se, smatra on, mnogo više raditi.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao kako se na BiH sada gleda kao i na ostale zemlje iz regiona.

- Imidž zemlje je sada bolji u Evropi i iz perspektive EU sada ste postali normalna zemlja. To je važan signal koji se šalje i investitorima, osigurava pravnu sigurnost, i još puno posla je ostalo da se uradi na održivoj realizaciji socio-ekonomskih i drugih reformi, kazao je ambasador.

Privrednici su konferenciju iskoristili kao dobru priliku za iznošenje problema u određenim oblastima sa kojima se susreću, a neki od njih su nemogućnost ograničenja izvoza trupaca koji su istakli iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva, zatim problem sa dobijanjem radnih dozvola u inozemstvu za građevinare, problemom izvoza mlijeka u EU i viškovima mlijeka u BiH, te mnogim drugim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik