Kinezi nude novac za novi blok TE Gacko

Bez autora
Jun 04 2015

Kineska izvozna banka trebalo bi da odobri kredit kojim bi bilo obezbijeđeno 85 odsto novca potrebnog za izgradnju novog bloka Termoelektrane "Gacko", dok bi preostalih 15 odsto trebalo da iz vlastitih sredstava obezbijedi preduzeće Rudnik i termoelektrana "Gacko" u čijem će stoodstotnom vlasništvu biti novoizgrađeno postrojenje. Planirano je da instalisana snaga novog bloka bude 350 megavata, a realizacija investicije mogla bi da počne na proljeće iduće godine. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i predstavnici "Elektroprivrede RS" razgovarali su juče sa predstavnicima kineske kompanije "Dongfang" koja je prošle sedmice Vladi RS uputila pismo namjere u kojem je iskazala interesovanje za učešće u izgradnji drugog bloka Termoelektrane "Gacko". Planirano je da novi blok bude izgrađen po sistemu ključ u ruke, a Rudnik i Termoelektrana "Gacko" bi bio investitor, "Dongfang" izvođač radova, dok bi od Kineske izvozne banke, koja podržava projekte "Dongfanga", bio obezbijeđen kredit pomoću kojeg bi bila obezbijeđena većina novca za investiciju.

Kinezi nude novac za novi blok TE GackoKineska izvozna banka trebalo bi da odobri kredit kojim bi bilo obezbijeđeno 85 odsto novca potrebnog za izgradnju novog bloka Termoelektrane "Gacko", dok bi preostalih 15 odsto trebalo da iz vlastitih sredstava obezbijedi preduzeće Rudnik i termoelektrana "Gacko" u čijem će stoodstotnom vlasništvu biti novoizgrađeno postrojenje.

Planirano je da instalisana snaga novog bloka bude 350 megavata, a realizacija investicije mogla bi da počne na proljeće iduće godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i predstavnici "Elektroprivrede RS" razgovarali su juče sa predstavnicima kineske kompanije "Dongfang" koja je prošle sedmice Vladi RS uputila pismo namjere u kojem je iskazala interesovanje za učešće u izgradnji drugog bloka Termoelektrane "Gacko". Planirano je da novi blok bude izgrađen po sistemu ključ u ruke, a Rudnik i Termoelektrana "Gacko" bi bio investitor, "Dongfang" izvođač radova, dok bi od Kineske izvozne banke, koja podržava projekte "Dongfanga", bio obezbijeđen kredit pomoću kojeg bi bila obezbijeđena većina novca za investiciju.

Đokić je istakao da je kineska kompanija ponudila da pomogne RS u finansiranja putem Kineske izvozne banke.

- To je za nas vrlo značajno. Oni su jasno kazali da je 85 odsto novca potrebnog za realizaciju projekta kreditni aranžman, a 15 odsto mi treba da obezbijedimo ili iz sopstvenih izvora ili ćemo i to obezbijediti u saradnji sa njima - naglasio je Đokić.

Istakao je da će u narednim danima biti potpisan memorandum o saradnji nakon čega će se ići na izradu studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti za izgradnju novog bloka Termoelektrane "Gacko".

- Ova vlada je najavila da će u narednim godinama dati poseban značaj razvoju energetike uz maksimalno uključivanje "Elektroprivrede RS" i njenih zavisnih preduzeća u izgradnju novih energetskih objekata. Ovo je dokaz da realizujemo ono što smo najavili - naglasio je Đokić.

Direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić rekla je da je prvi blok Termoelektrane "Gacko" pušten u rad 1983. godine i da je zreo za revitalizaciju koja zahtijeva mnogo novca.

- Obavezni smo da poštujemo evropske direktive, a to podrazumijeva da bi u taj blok morali uložiti znatan novac kako bismo ga prilagodili ekološkim standardima ili ga u neko dogledno vrijeme zamijeniti novim blokom ukoliko se to pokaže ekonomski isplativijim - rekla je Milekićeva.

Kazala je da će nakon potpisivanja memoradnuma o saradnji biti stečeni uslovi da "Elektroprivreda" izradi potrebnu dokumentaciju.

 - Investitor će biti RiTE "Gacko" uz podršku "Elektroprivrede" i Vlade RS jer će sigurno biti neophodne garancije za realizaciju ovako značajnog projekta - rekla je Milekićeva.

Potpredsjednik "Dongfang elektrika" Lan Zehai rekao je da zajedno sa Vladom i "Elektroprivredom" mogu realizovati ovaj projekat.

- Razgovarali smo sa Kineskom izvoznom bankom i sa vladom Kine o finansiranju izgradnje drugog bloka Termoelektrane "Gacko" i smatramo da možemo doprinijeti razvoju energetskog sektora RS - naglasio je Zehai.

Termoelektrana "Stanari"

Petar Đokić je rekao da RS ima pozitivna iskustva sa kompanijom "Dongfang" koja je nosilac izgradnje Termoelektrane "Stanari".

- Ova elektrana biće završena krajem novembra, a već u januaru 2016. će biti priključena na mrežu - rekao je Đokić.

Lan Zehai je rekao da će izgradnja Termoelektrane "Stanari" biti završena uskoro i da će biti puštena u komercijalni rad sredinom iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik