Izgradnja intermodalnog terminala dobra poruka za investitore

Bez autora
Jun 09 2015

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Direkcije za građevinsko zemljište Branislav Popović potpisali su danas u Vladi Srbije Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom u Srbiji. Ako želimo da Beograd postane svetska prestonica i da privlačimo investitore, neophodno je da imamo ovakav intermodalni terminal. Mi smo rešili da se zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozabavimo time iako od 2008. godine niko nije radio na tom projektu – rekao je Mali. On je istakao da je Grad Beograd preuzeo na sebe obavezu da do kraja ovog meseca usvoji plan detaljne regulacije tog dela grada gde će biti logistički Centar i do kraja septembra pokrene utvrđivanje javnog interesa i procesa eksproprijacije zemljišta...

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Direkcije za građevinsko zemljište Branislav Popović potpisali su danas u Vladi Srbije Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom u Srbiji.

– Ako želimo da Beograd postane svetska prestonica i da privlačimo investitore, neophodno je da imamo ovakav intermodalni terminal. Mi smo rešili da se zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozabavimo time iako od 2008. godine niko nije radio na tom projektu – rekao je Mali.

On je istakao da je Grad Beograd preuzeo na sebe obavezu da do kraja ovog meseca usvoji plan detaljne regulacije tog dela grada gde će biti logistički Centar i do kraja septembra pokrene utvrđivanje javnog interesa i procesa eksproprijacije zemljišta.

– Ovo je veoma važna poruka za investitore. Mi želimo da se bavimo rešavanjem njihovih problema i na taj način će biti više zainteresovani da investiraju u našu zemlju – rekao je Siniša Mali i precizirao da je intermodalni terminal mesto gde se susreću železnica i put kako bi sve one firme koje se bave logistikom imale mogućnost da sa kontejnera iz železnice premeste svoju robu na kamione i obrnuto, kako bi ubrzali transport i time povećali svoju konkurentnost.

– Veoma mi je drago da smo ovo pokrenuli zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kao što smo zajedno uradili projekat koji je vezan za Ikeu, tako ćemo i ovo završiti – rekao je Siniša Mali.

Zorana Mihajlović je naglasila da će ovaj terminal u Batajnici biti prvi takve vrste u našoj zemlji i ne postoji nijedan razlog da Srbija nema takav centar.

– Ovo je veoma važno jer se na taj način smanjuju troškovi prevoza robe koji u ukupnim troškovima u Srbiji učestvuju sa oko 25 odsto, a u drugim zemljama oko 12 procenata što direktno utiče na konkurentnost naših proizvoda koje želimo da izvozimo. Na taj način povećaćemo protok robe kroz Srbiju i našu zemlju staviti na mapu zemalja Evropske unije koje imaju ovekve intermodalne terminale. Projekat je vredan 20 miliona evra – rekla je Zorana Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik