NALED: Vladi "slaba trojka" za kvalitet poslovnog okruženja

Bez autora
Jun 09 2015

Vlada Srbije i resorna ministarstva zaslužili su tek "slabu trojku" za kvalitet pripreme, donošenja i sprovođenje zakona koji bi trebalo da unaprede poslovno okruženje u novom, trećem po redu, "regulatornom indeksu Srbije" (RIS), koji je predstavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.Kako je saopšteno na NALED-ovoj konferenciji za novinare u Beogradu, jedan od razloga za takvu ocenu je to što je od 57 zakona usvojenih prošle godine u cilju unapređenja poslovnog okruženja čak 46 doneto po hitnom postupku, svaki treći nije nikada objavljen na sajtovima ministartava, dok za 22 nije bilo javne rasprave...

Vlada Srbije i resorna ministarstva zaslužili su tek "slabu trojku" za kvalitet pripreme, donošenja i sprovođenje zakona koji bi trebalo da unaprede poslovno okruženje u novom, trećem po redu, "regulatornom indeksu Srbije" (RIS), koji je predstavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Kako je saopšteno na NALED-ovoj konferenciji za novinare u Beogradu, jedan od razloga za takvu ocenu je to što je od 57 zakona usvojenih prošle godine u cilju unapređenja poslovnog okruženja čak 46 doneto po hitnom postupku, svaki treći nije nikada objavljen na sajtovima ministartava, dok za 22 nije bilo javne rasprave.

Kako je rečeno, treći po redu RIS beleži blagi napredak u odnosu na prethodne dve godine i pokazuje da je kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji dostigao 45,9 odsto željenog standarda. Prema NALED-u, evidentan je trend napretka u zakonodavnom procesu u odnosu na prethodna dva izveštaja kada je lada dobila 31,7, odnosno 41,8 od mogućih 100.

Navodi se da su najnižu ocenu, 9,6 od maksimalnih 100, Vlada Srbije i ministarstva dobili za proces donošenja podzakonskih akata i to je jedini indikator kod kojeg je došlo do pogoršanja. Veoma niska ocena dodeljena je i kod regulatornog i parafiskalnog opterećenja privrede - 33,3 odsto. Najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upite privrednih subjekata, dostupnost informacija i sadržaje internet prezentacija - 89,5.

Kako je istakao saradnik NALED-a Branko Radulović, "regulatorni indeks Srbije" je objektivni mehanizam merenja kvaliteta procesa donošenja i primene zakona zasnovan na praćenju šest indikatora kao što su kvalitet pripreme propisa, javnost pripreme propisa, predvidivost regulatornog okruženja, ažurnost sprovođenja zakona, administrativno i finansijsko opterećenje koje nameću zakoni, kao i dostupnost informacija.

Dodao je da je važno i to što RIS nije zasnovan na percepciji, već na činjenicama.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković je ocenio da izveštaj o regulatornom okruženju u Srbiji predstavlja ozbiljno skeniranje stanja i poslanici mogu da donose odluke na osnovu tih informacija, koje su empirijski definisane.

"Izveštaj NALED-a može da nam posluži ko ozbiljan alat, instrument, kako bi videli šta da ispravimo", ocenio je Marinković.

Povodom podatka da, kako je rekao, čak 46 zakona koji su vezani za socijalno-ekonomska pitanja u 2014. godini doneta po hitnom postupku, Marinković je ocenio da je to nekad bilo iz opravdanih razloga, a nekad zasigurno neopravdanih.

"Tu moramo dosta da radimo i da otvorimo dijalog sa svim partnerima i relevantnim društvenim činiocima, kako bi izbegli ovako visok procenat hitnog postupka", rekao je Marinković, ali je kao podatak naveo i, kako je rekao, relevantan podatak da je Hrvatska od 2003. godine do samog ulaska u EU od oko 1.300 donetih zakonskih rešenja preko 1.100 donela po hitnom postupku.

NALED je predstavio i onlajn regulatorni indeks Srbije koji se nalazi na sajtu te alijanse, a koji je, istaknuto je, pokrenut da bi omogućio građanima, privredi i drugim zainteresovanim stranama da na osnovu konkretnih pokazatelja sami ocene poslovno okruženje.

RIS onlajn nudi mogućnost da kvalitet zakonodavnog procesa izmere i uporede zemlje regiona, ali i šire s obzirom na to da je razvijena engleska verzija ovog alata.

Izradu trećeg regulatornog indeksa Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik