Do kraja maja registrovano 1.297 poslovnih subjekata

Bez autora
Jun 10 2015

U Republici Srpskoj je jednošalterski način registracije preduzeća, do kraja maja, iskoristilo 1.297 poslovnih subjekata, a najčešći oblik organizovanja su društva sa ograničenom odgovornošću, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.Za prvu godinu rada ovog sistema, odnosno od početka decembra 2013. do decembra 2014. godine, osnovano je ukupno 872 novih poslovnih subjekata, dok je od uvođenja Jedinstvenog informacionog sistema, od 16. februara ove godine, osnovano 375 novih poslovnih subjekata u Srpskoj.

Do kraja maja registrovano 1.297 poslovnih subjekataU Republici Srpskoj je jednošalterski način registracije preduzeća, do kraja maja, iskoristilo 1.297 poslovnih subjekata, a najčešći oblik organizovanja su društva sa ograničenom odgovornošću, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

Za prvu godinu rada ovog sistema, odnosno od početka decembra 2013. do decembra 2014. godine, osnovano je ukupno 872 novih poslovnih subjekata, dok je od uvođenja Jedinstvenog informacionog sistema, od 16. februara ove godine, osnovano 375 novih poslovnih subjekata u Srpskoj.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković izjavila je da su sa početkom rada Jedinstvenog informacionog sistema APIF, okružni privredni sudovi i Poreska uprava aplikativno povezani i ravnopravni korisnici ovog sistema.

"Novi sistem, u svakom slučaju, ima svoje prednosti i zamišljen je kao jedinstven sistem - baza podataka o svim poslovnim subjektima u Republici Srpskoj i to na način da se na jednom mjestu /šalteri APIF-a/ predaju svi ulazni dokumenti potrebni za postupanje sudova i Poreske uprave i podiže jedinstven izlazni dokument, odnosno rješenje o registraciji, kao jedinstven dokument koji sadrži sve podatke o poslovnom subjektu", pojasnila je Ćetkovićeva.

Ona je dodala da je u dogledno vrijeme potrebno, da bi zamišljeni koncept mogao da funkcioniše u punom obliku, izmijeniti i određen broj zakona i podzakonskih akata, te izvršiti konačnu digitalizaciju sudske baze i uparivanje podataka iz dosadašnje tri baze - sudska, statistička i baza Poreske uprave.

"S obzirom da je riječ o procesu reforme koji podrazumijeva sistemsko rješavanje određenih pitanja i za koje je potrebno izvjesno vrijeme, u trenutnom radu svih učesnika JIS-a javljaju se određene poteškoće pri radu, koje su najčešće tehničke prirode, ali koje se od slučaja do slučaja prevazilaze", navela je Ćetkovićeva.

Postupak registracije poslovnih subjekata regulisan je Zakonom o registraciji poslovnih subjekata, a prednosti jednošalterskog načina registracije ogledaju se u bržoj registraciji i podnošenju jedne prijave na jednom mjestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik