Struja ne poskupljuje do avgusta

Bez autora
Jun 11 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je veoma važno da se obezbedi energetska sigurnost zemlje kako bi građani mogli da računaju na sigurno snabdevanje energentima. Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije za energetsku uniju Marošom Šefčovičem rekao da je za Srbiju najvažnije obezbeđivanje gasnog snabdevanja u narednom periodu, odnosno od 2019. godine, kada Rusija prestane da isporučuje gas preko Ukrajine.Istovremeno, Vučić je najavio da će Vlada razgovarati o ceni struje, o čemu će javnost biti sutra obaveštena, i istakao da poskupljenje neće uslediti pre 1. avgusta...

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je veoma važno da se obezbedi energetska sigurnost zemlje kako bi građani mogli da računaju na sigurno snabdevanje energentima.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije za energetsku uniju Marošom Šefčovičem rekao da je za Srbiju najvažnije obezbeđivanje gasnog snabdevanja u narednom periodu, odnosno od 2019. godine, kada Rusija prestane da isporučuje gas preko Ukrajine.

Evropska komisija će nastaviti da radi sa Srbijom na osiguravanju energetske bezbednosti za našu privredu i građane, poručio je on i dodao da je EU podržala izgradnju gasne interkonekcije Srbije i Bugarske.

Naša zemlja, kako je rekao, očekuje da Unija finansira izgradnju sa više od 50 miliona evra, dok bi Srbija uložila približno 15 miliona evra.

Vučić je ponovio da je diversifikacija snabdevanja gasom neophodna, uz ocenu da može doći do smanjenja cene tog energenta ukoliko postoji više mogućnosti za snabdevanje.

Srbija je, u skladu sa tim, spremna da pored ruskog i azerbejdžanskog gasa, uz podršku EU, bude povezana i sa snabdevanjem iz arapskih zemalja, potvrdio je premijer i dodao da će snabdevanje gasom biti korisno i zbog otvaranja energetskog terminala u Grčkoj.

Vučić je iskazao zahvalnost Šefčoviču na pomoći Evropske komisije, kao i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu na svemu što su učinili za našu zemlju, i u tom kontekstu podsetio na obezbeđivanje filtera za Termoelektranu "Nikola Tesla", koji bi trebalo da obezbede čistiji vazduh.

To će, kako je rekao, pomoći da se ostvari cilj, odnosno da se smanji emisija štetnih gasova za 9,8 odsto do 2030. godine, pri čemu će odluka o tome verovatno biti usvojena na sutrašnjoj ili na nekoj od narednih sednica Vlade.

Premijer je ponovio da će Srbija odraditi svoj deo posla u oblasti zaštite životne sredine, i preneo da je glavna tema razgovora sa Šefčovičem bila energetika, odnosno dovođenje gasa u Srbiju.

Istovremeno, Vučić je najavio da će Vlada razgovarati o ceni struje, o čemu će javnost biti sutra obaveštena, i istakao da poskupljenje neće uslediti pre 1. avgusta.

Razgovori sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biće večeras nastavljeni i Vlada će sutra saopštiti rezultate pregovora. Uveren sam u to da će građani biti zadovoljni finalnim odlukom, poručio je on.

Šefčovič je istakao da je za ovaj region važno da u politici energetske bezbednosti bude integrisan sa partnerima iz Evropske unije, kako bi čitav sistem bio snabdeven iz različitih izvora.

On je ocenio da je za Evropu, pa i Srbiju, najbolja garancija za energetsku bezbednost diverzifikacija, što znači snabdevanje gasom iz više izvora i više ruta.

Prema njegovim rečima, potrebno je uspostaviti čvrst okvir i dobru međusobnu povezanost između država članica i budućih članica EU, kako bismo iskoristili značaj evropskog energetskog tržišta.

Za Evropsku komisiju je najvažnije da se postara za to da Srbija ima čvrste garancije sa stanovišta energetske bezbednosti, da ima dovoljno gasa i struje za svoje građane i industriju, poručio je Šefčovič.

Na Srbiju se gleda kao na deo projekta energetske unije i uveren sam u to da će saradnja biti veoma bliska, ocenio je on i ukazao na to da su za energetsku bezbednost regiona i čitave Evrope važni tržišni mehanizmi koji će garantovati fer cenu.

Šefčovič je preneo da je u razgovoru sa Vučićem istakao da energetska unija ne staje na granicama EU i da će raditi sa prijateljima, zemljama kandidatima, pri čemu je Srbija prva zemlja u koju je došao u okviru energetske unije.

On je ukazao na potrebu gasne interkonekcije sa Bugarskom, i posebno iskazao zahvalnost Vučiću na tome što je Srbiju učinio liderom u klimatskoj agendi i zastiti životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik