Čak svaki peti privrednik posluje u sivoj zoni

Bez autora
Jun 14 2015

Ne postoje precizni podaci koliki je udeo sive ekonomije u privredi Srbije, ali on nije veći od 20 odsto. To je izjavila v. d. direktora Poreske uprave Dragana Marković, na Samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima, na panelu posvećenom reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.Ona je istakla da je u toku reforma ove institucije i da Radna grupa, koju je imenovao ministar finansija Dušan Vujović, ima šansu da stvori modernu i efikasnu ustanovu i tu priliku ne bi smela da propusti. Markovićeva je najavila da će Poreska uprava iduće godine uvesti elektronski servis za akcize. Ona je istakla da će posle njegovog aktiviranja, u Srbiji 95 odsto poreskih prihoda biti pokriveno elektronskim servisima...

Ne postoje precizni podaci koliki je udeo sive ekonomije u privredi Srbije, ali on nije veći od 20 odsto. To je izjavila v. d. direktora Poreske uprave Dragana Marković, na Samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima, na panelu posvećenom reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

Ona je istakla da je u toku reforma ove institucije i da Radna grupa, koju je imenovao ministar finansija Dušan Vujović, ima šansu da stvori modernu i efikasnu ustanovu i tu priliku ne bi smela da propusti.

Markovićeva je najavila da će Poreska uprava iduće godine uvesti elektronski servis za akcize. Ona je istakla da će posle njegovog aktiviranja, u Srbiji 95 odsto poreskih prihoda biti pokriveno elektronskim servisima.

- Oni će doprineti smanjenju troškova - rekla je Markovićeva. - Radimo i na jedinstvenom softverskom sistemu, koji će objediniti sve informacije i time doprineti efikasnijem radu Poreske uprave.

Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u "Japan Tobako internešnal" (JTI) za zapadni Balkan, napomenuo je da je borba protiv nelegalne trgovine rezanim duvanom i cigaretama dala prve vidljive rezultate u regionu, jer je za prvih pet meseci ove godine zaplenjeno devet puta više rezanog duvana nego za celu prošlu godinu. Na kraju maja skor je bio 1.446 tona, dok je lane zaplenjeno svega 162 tone za 12 meseci.

Nedostatak kadra
Kao i ostale kolege iz regiona, Poresku upravu Srbije muči nedostatak stručnog kadra, a pokušaj da se taj problem reši je i edukacija zaposlenih u ovoj ustanovi. Markovićeva je rekla da je u toku obuka 300 kontrolora i napomenula da je stručnjake u ovoj oblasti teško zadržati, zbog čega PU Srbije razmatra da se onima koji se odluče da rade u ovoj ustanovi pre obuke potpiše obavezujuće ugovore da će određeno vreme morati da provedu u PU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik