Završetak projekta USAID-Sida Firma projekta u BiH: BiH je izvanredna zemlja ako imate posao

Bez autora
Jun 18 2015

Povodom završetka USAID-Sida Firma projekta u BiH jučer su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH održane panel-diskusije na kojima su predstavnici domaćih kompanija, institucija vlasti i međunarodnih organizacija diskutovali o temama Poslovno okruženje i Pristup tržištima.Nakon skoro šest godine ovog projekta u BiH vidjeli smo šta funkcionira, a šta ne. Nema sumnje da BiH ima vrijedne i kreativne ljude, a da je sama zemlja bogata brojnim resursima, istakao je ovom prilikom David Barth, šef misije USAID-a u BiH.

Završetak projekta USAID-Sida Firma projekta u BiH: BiH je izvanredna zemlja ako imate posaoPovodom završetka USAID-Sida Firma projekta u BiH jučer su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH održane panel-diskusije na kojima su predstavnici domaćih kompanija, institucija vlasti i međunarodnih organizacija diskutovali o temama Poslovno okruženje i Pristup tržištima.

Kreativni ljudi

"Nakon skoro šest godine ovog projekta u BiH vidjeli smo šta funkcionira, a šta ne. Nema sumnje da BiH ima vrijedne i kreativne ljude, a da je sama zemlja bogata brojnim resursima. Međutim, biznismeni su nam rekli šta je to što ih zadržava i onemogućava bolji rad. Prvo, to je problem nemogućnosti da pronađu obučenu radnu snagu, tu vjerovatno postoji problem sa planiranjem, jer su mladi ljudi u BiH obrazovani, brzo uče vještine, ali kada se dođe do zapošljavanja nedostaju određeni profili. Drugo je pristup kreditima, jer se mala i srednja preduzeća ne mogu proširiti, čak i ako žele i ako ima uslova za to, i treće je pravno-regulatorni okvir. Naime, potrebno je da postoje efikasni zakoni npr. zakon o stečaju i drugi zakoni koji će omogućiti rad ovih firmi. Također, potrebno je da postoji pravosudni sistem koji će brzo donositi presude i brzo ih implementirati, ali je potrebno i da postoje standardi adekvatni standardima EU", istakao je ovom prilikom David Barth, šef misije USAID-a u BiH.

Prema njegovim riječima, dobra vijest je što se sve ove stvari mogu popraviti te izrazio nadu da će novi premijer FBiH Fadil Novalić raditi na implementaciji ove vizije kako bi se stvorilo progresivnije okruženje za razvoj privrede.

"USAID će svakako nastaviti sa projektima koji za cilj imaju ekonomski razvoj BiH, ali je neophodno riješiti tri stvari. To je pitanje korupcije, otvaranje novih radnih mjesta i marginalizirane populacije u BiH. Također, uvijek govorimo o dijaspori,  ali ne govorimo o novoj dijaspori, o mladim ljudima koji odlaze iz BiH. Prošle godine ih je otišlo više od 10.000, a vjerovatno će i ove, stoga moramo spriječiti ovaj negativan trend", kazao je Barth naglasivši da je BiH divna, izvanredna država za živjeti ukoliko imate posao.

Vlada je spremna

Premijer FBiH, prije početka panela kazao je novinarima kako je u bh. društvu već sve definirano šta treba uraditi, a to je prije svega ekonomski rast i zapošljavanje.

"Vlada FBiH sprema je da ide u reformskom pravcu jer nemamo rezervni položaj. Moramo ograničiti javnu potrošnju, urediti poslovno okruženje, srediti radno-pravno zakonodavstvo i moramo ići u pravcu otvaranja vrata poslovnim aktivnostima", istakao je Novalić dodajući da nesporazum koji je nastao oko neprihvatanja reformske agende iz RS-a ne leži u realnoj nego u političkoj sferi te izrazio nadu da će taj "politički balon uskoro splasnuti".

Inače, USAID-SIDA Firma projekt u proteklih šest godina podržavao je ekonomski rast i zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u BiH. Realizirano je preko 400 projektnih aktivnosti, zahvaljujući kojima je, između ostalog, otvoreno i 2.425 novih radnih mjesta, uvedeni su različiti međunarodni standardi u 225 bh. kompanija, a realizovane su posjete i izlaganje bh. industrije i sklopljeni poslovni ugovori na 45 sajmova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik