"Gasprom", E.ON, Šel i OMV prave gasovode preko Baltika

Bez autora
Jun 18 2015

"Gasprom", E.ON, Šel i OMV će uskoro osnovati zajedničku kompaniju za izgradnju dve nove linije gasovoda preko Baltika, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje. Te četiri kompanije su potpisale memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja u projektu izgradnje infrastrukture za transport gasa evropskim potrošačima.Kako su rekli predstavnici "Gasproma" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, radi se o izgradnji dve nove linije gasovoda iz Rusije preko akvatorije Baltičkog mora do obale Nemačke...

"Gasprom", E.ON, Šel i OMV će uskoro osnovati zajedničku kompaniju za izgradnju dve nove linije gasovoda preko Baltika, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Te četiri kompanije su potpisale memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja u projektu izgradnje infrastrukture za transport gasa evropskim potrošačima, prenosi Tanjug.

Kako su rekli predstavnici "Gasproma" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, radi se o izgradnji dve nove linije gasovoda iz Rusije preko akvatorije Baltičkog mora do obale Nemačke, preneo je Tas.

S obzirom na pad proizvodnje u zemljama Evrope i globalni rast tražnje gasa, kako je navedeno, "Gasprom", E.ON, Šel i OMV će uskoro osnovati zajedničku kompaniju za realizaciju projekta.

U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, "Gasprom" i vijetnamska državna grupa "Petrovietnam" su potpisali osnovne uslove za razvoj Nagumovskog i Severno Purovskog nalazišta.

Takođe su razmotrili mogućnost proširenja saradnje u oblasti nafte, elektroenergetike, autogasa i isporuka tečnog prirodnog gasa.

Zajednička kompanija "Gasproma" i "Petrovietnama" (sa po 50 odsto udela), Vjetgasprom, obavlja istraživanja na nizu blokova na kontinentalnim nalazištima u Vijetnamu.

Direktori "Gasproma" i OMV-a potpisali su memorandum o učešću austrijske kompanije u razvoju Urengojskog nalazišta naftnih kondenzata, navodi se u saopštenju "Gasproma".

Preliminarni plan "Gasproma" o proizvodnji gasa za 2016. godinu predviđa 480 milijardi kubnih metara, rekao je na Ekonomskom forumu načelnik odeljenja za porizvodnju gasa, gasnog kondenzata i nafte Vsevold Čerepanov. On je podsetio da je za ovu godinu planirano 450 milijardi kubnih metara gasa.

Prošle godine grupa "Gasprom" je u Rusiji proizvela 443,9 milijardi kubnih metara gasa. Time će, prema prognozama "Gasproma", udeo te kompanije u proizvodnji gasa u Rusiji, ove godine porasti sa 69,1 odsto na 69,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik