Gradiška: Bez papira čak 4.500 objekata

Bez autora
Jun 21 2015

Od 5.000 bespravno izgrađenih objekata, koliko ih, prema procjeni, ima na području opštine Gradiška, legalizovano je samo 350, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Slobodan Vidović. On je naveo da su vlasnici "divljih" objekata ostali nezainteresovani i poslije stupanja na snagu zakona kojim je omogućena njihova legalizacija, a razlog je najvjerovatnije besparica. Posljednjih šest mjeseci kada su građani uvidjeli da bi zakon mogao biti ukinut zavladala je nešto veća zainteresovanost za legalizaciju. Međutim, nismo zadovoljni odzivom kada se procjenjuje da na području opštine ima oko 5.000 bespravno izgrađenih objekata, naglasio je Vidović. Visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta zavisi od lokacije, a postoji šest zona. Osim naknade za uređenje građevinskog zemljišta za dobijanje "papira" neophodno je platiti i jednokratnu rentu.

Gradiška: Bez papira čak 4.500 objekataOd 5.000 bespravno izgrađenih objekata, koliko ih, prema procjeni, ima na području opštine Gradiška, legalizovano je samo 350, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Slobodan Vidović.

On je naveo da su vlasnici "divljih" objekata ostali nezainteresovani i poslije stupanja na snagu zakona kojim je omogućena njihova legalizacija, a razlog je najvjerovatnije besparica.

- Posljednjih šest mjeseci kada su građani uvidjeli da bi zakon mogao biti ukinut zavladala je nešto veća zainteresovanost za legalizaciju. Međutim, nismo zadovoljni odzivom kada se procjenjuje da na području opštine ima oko 5.000 bespravno izgrađenih objekata - naglasio je Vidović.

Visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta zavisi od lokacije, a postoji šest zona. Osim naknade za uređenje građevinskog zemljišta za dobijanje "papira" neophodno je platiti i jednokratnu rentu.

- Zahtjevi uz koje je priložena kompletna dokumentacija se rješavaju u roku od sedam dana - naglasio je Vidović.

Krajnji rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u RS trebalo je da bude 24. maj ove godine, ali je produžen za dvije godine. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ističu da je rok prolongiran, jer su odlukom Ustavnog suda RS osporene odredbe koje se odnose na povlastice za određene socijalne kategorije zbog čega ova populacija nije mogla ostvariti svoje pravo.

- S obzirom na to da je Ustavni sud takvo zakonsko rješenje proglasio neustavnim mi smo primorani da tu odredbu zakona promijenimo - rekli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju biće razmatrane u Narodnoj skupštini RS, a ukoliko budu usvojene, biće potrebno promijeniti opštinsku odluku o građevinskom zemljištu i postupku legalizacije i usaglasiti je sa izmjenama zakona. Nakon ovih izmjena biće nastavljen proces legalizacije objekata.

Republika Srpska

Procjenjuje se da u RS ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata. Sve dok ne riješe status tih objekata njihovi vlasnici ne mogu nesmetano raspolagati tom imovinom.
 
Troškovi legalizacije objekata (renta i naknada za uređenje građevinskog zemljišta)

Od 6.000 do 7.000 - prva zona
Od 5.000 do 6.000 - druga zona
Od 2.000 do 3.000 - treća i četvrta zona
Od 1.500 do 2.000 - peta i šesta zona
 
Naknada za uređenje građevinskog zemljišta po metru kvadratnom

60 - prva zona
53 - druga zona
50 - treća zona
5 - četvrta zona i ostalo građevinsko zemljište

Jednokratna renta po metru kvadratnom

49,20 - prva zona
41 - druga zona
32,80 - treća zona
24,60 - četvrta zona
16,40 - peta zona
8,20 - šesta zona

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik