Osiguravajuća društva imaju najveću aktivu

Bez autora
Jun 21 2015

Sektor ostalih finansijskih institucija (OFI) u BiH, s aktivom od 3,65 milijardi maraka, predstavlja 15 odsto bankarskog sektora na kraju prošle godine, što je za jedan odsto manje u odnosu na kraj 2013. godine, objavila je Centralna banka (CB) BiH u okviru redovne statistike.Tako je stanje ukupne aktive/pasive sektora OFI u BiH na kraju prošle godine iznosilo 3,65 milijardi KM i veće je za 24 miliona maraka, ili 0,7 odsto, u poređenju sa stanjem na kraju 2013. godine. Međutim, u poređenju sa stanjem na polovini 2014. godine manje je za 16,2 miliona KM, ili 0,5 odsto.

Osiguravajuća društva imaju najveću aktivuSektor ostalih finansijskih institucija (OFI) u BiH, s aktivom od 3,65 milijardi maraka, predstavlja 15 odsto bankarskog sektora na kraju prošle godine, što je za jedan odsto manje u odnosu na kraj 2013. godine, objavila je Centralna banka (CB) BiH u okviru redovne statistike.

Tako je stanje ukupne aktive/pasive sektora OFI u BiH na kraju prošle godine iznosilo 3,65 milijardi KM i veće je za 24 miliona maraka, ili 0,7 odsto, u poređenju sa stanjem na kraju 2013. godine. Međutim, u poređenju sa stanjem na polovini 2014. godine manje je za 16,2 miliona KM, ili 0,5 odsto.

Podaci CB BiH pokazuju da najveću aktivu u okviru sektora OFI imaju osiguravajuća društva i ona iznosi 1,45 milijardi maraka, što predstavlja učešće od 39,8 odsto u ukupnoj aktivi OFI sektora. Zatim slijede investicioni fondovi sa 809,7 miliona KM aktive (22,2 odsto učešća), mikrokreditne organizacije sa 733,8 miliona KM (20,1 odsto učešća), te društva za lizing sa 635,7 miliona KM, ili 17,4 odsto, dok se preostalih 21,2 miliona KM, odnosno 0,5 odsto, odnosi na aktive brokerskih kuća i berzi u BiH.

"Sektor OFI u 2014. godini prvi put bilježi blagi porast aktive poslije šest godina uzastopnog pada od početka krize", istakli su iz CB BiH. Navode da su nepovoljni ekonomski trendovi izazvani ekonomskom krizom, elementarne nepogode tokom 2014. godine, prezaduženost korisnika kredita, kao i statusne promjene institucija OFI sektora, uticali na smanjenje aktive ovog sektora za 35,1 odsto u poređenju s rekordnom 2008. godinom, kad je ukupna aktiva OFI sektora iznosila 5,54 milijarde KM.

Promjene unutar pojedinih segmenata OFI sektora su, kao i u prošlim godinama, bile neravnomjerne i nejednake. Tako je kod osiguravajućih društava zabilježen porast aktive za 121,9 miliona KM, ili 9,2 odsto, i kod investicionih fondova za 34,4 miliona KM, ili 4,4 odsto. Sa druge strane, kod društava za lizing je došlo do pada aktive za 130,7 miliona KM, ili 17,1 odsto, dok je ukupna bilansna suma za mikrokreditne organizacije, brokerske kuće i berze ostala na skoro istom nivou.

Iz CB BiH ističu da osiguravajuća društva u BiH bilježe kontinuiran i stabilan godišnji porast aktive od 2008. godine u rasponu od četiri do devet odsto i imaju skoro 40 odsto učešća u ukupnom sektoru OFI, čime ublažavaju pad ostalih podgrupa OFI sektora. U istom periodu, društva za lizing u BiH bilježe kontinuiran godišnji pad u rasponu od tri do 21 odsto, dok se kod mikrokreditnih institucija zapaža zaustavljanje trenda smanjivanja i posljednje dvije godine se nivo aktive održava na približno istom nivou. Slična kretanja aktive, ističu u CB BiH, zabilježena su i kod investicionih fondova koji bilježe pad, s izuzetkom 2010. i 2014. godine.

Pojasnili su da statistika sektora OFI u BiH na kraju prošle godine uključuje podatke 25 osiguravajućih društava sa društvom za reosiguranje, zatim 33 investiciona fonda, sedam društava za lizing, 19 mikrokreditnih organizacija, 12 brokerskih kuća i dvije berze. Prikupljanje ove statistike se obavlja na polugodišnjoj osnovi i usklađeno je s međunarodnom metodologijom propisanom u Priručniku za monetarnu i finansijsku statistiku Međunarodnog monetarnog fonda. Kažu da je primjenom ove metodologije moguće na sistematičan i harmonizovan način pratiti promjene u svim segmentima finansijskog sektora jedne ekonomije, pošto se primjenjuju jedinstveni način valuacija i klasifikacije na sve finansijske institucije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik