Šta ne štima u predlogu zakona o ulaganjima

Bez autora
Jun 21 2015

Umesto uredbom, podsticaje za investitore država namerava da uredi Zakonom o ulaganjima. Cilj je, kažu u Vladi, da se izjednače domaći i strani ulagači. Namera je dobra i nužno je prilagođavanje evropskim propisima o državnoj pomoći, kažu upućeni.Međutim, za predloženo zakonsko rešenje dato na javnu raspravu kažu da nije dobro i da ima mnogo propusta koji otvaraju prostor za korupciju. Nacrtom zakona koji bi zamenio Uredbu o davanju subvencija investiorima, nisu zadovoljni ni članovi radne grupe zadužene za njegovu izradu. Ocena Naleda je da on može da umanji pravnu sigurnost i otvori prostor za korupciju.

Šta ne štima u predlogu zakona o ulaganjimaUmesto uredbom, podsticaje za investitore država namerava da uredi Zakonom o ulaganjima. Cilj je, kažu u Vladi, da se izjednače domaći i strani ulagači. Namera je dobra i nužno je prilagođavanje evropskim propisima o državnoj pomoći, kažu upućeni. Međutim, za predloženo zakonsko rešenje dato na javnu raspravu kažu da nije dobro i da ima mnogo propusta koji otvaraju prostor za korupciju.

Nacrtom zakona koji bi zamenio Uredbu o davanju subvencija investiorima, nisu zadovoljni ni članovi radne grupe zadužene za njegovu izradu. Ocena Naleda je da on može da umanji pravnu sigurnost i otvori prostor za korupciju.

"Nije dobro pojašnjeno kako će se subvencije deliti. Mi mislimo da to treba promeniti, pojasniti a ne da čekamo donošenje podzakonskih akata", ističe Vladan Atanasijević iz Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović pretpostavlja da će oni koji su uputili kritike Vladi, u ovom slučaju Naled, preuzmeti odgovornost za tako nešto.

"Kada govore o predlogu zakona, voleo bih da vidim predlog zakona na koji su oni se tako kritički osvrnuli. U aprilu je radna verzija upućena na javnu raspravu", dodaje Stevanović

U tom dokumentu piše da se za investicije od posebnog značaja podsticaji daju bez konkursa, na osnovu odluke Saveta za ekonomski razvoj čije osnivanje jeste propisano, ali ne i ko će biti njegovi članovi.

"Nešto što se ovom Ministarstvu ne može staviti na teret je da promoviše korupciju, odnosno nezakonje. Naprotiv, na dnevnom nivou dokazujemo da smo spremni da se sa istim suočimo", naglašava Dragan Stevanović.

Vladan Atanasijević ističe da se Nalaed zalaže da proces bude jednoznačan, jasan i transparentan.

"Što se tiče samih investitora, jako je važno da oni znaju kada, koliko puta godišnje i kada će biti poziv za dodelu sredstava. To postoji u sadašnjoj uredbi, koju treba uključiti u zakon", smatra gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Opštinama smeta ideja da osnivaju nove kancelarije za podršku investicijama.

"Postoje institucije kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koje manje-više sve lokalne samouprave imaju, i uvođenje nekih novih instrumenata nije neophodno. U Zakonu o lokalnoj samoupravi je navedeno da jedna od nadležnosti lokalne samouprave jesu ulaganja. Mislim da taj deo nije neophodan u zakonu, ali treba razviti kontrolu trošenja sredstava", ističe gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Sa druge strane, odnosno na nivou republike, predviđa se spajanje dve agencije, Siepe i Nacionalne agencije za regionalni razvoj u jednu Razvojnu agenciju Srbije. A tu je, kažu upućeni, problem što nigde ne piše šta će biti s poslovima Siepe, koji nisu vezani za ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik