Slovenski regulator odobrio spajanje Abanke i Banke Celje

Bez autora
Jun 22 2015

Regulatorna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je spajanje Abanke i Banke Celje, čime nastaje druga najveća slovenska banka u državnom vlasništvu, objavljeno je u ponedjeljak u Ljubljani. Odluku o spajanju dvije su banke donijele prošlog mjeseca, a regulator je u odluci naveo da je spajanje u skladu sa zakonom. Spajanje dviju banaka, koje će ubuduće poslovati pod imenom Abanka Ljubljana, očekuje se na jesen. Abanka i Banka Celje u 100-postotnom su vlasništvu države koja ih je prije dvije godine dokapitalizirala s više od 800 milijuna eura, a njihovi loši krediti prebačeni u postupku sanacije na "lošu banku", državnu ustanovu koja je preuzela teško naplativa potraživanja, s ciljem da ih proda privatnim investitorima po što boljoj cijeni.

Slovenski regulator odobrio spajanje Abanke i Banke CeljeRegulatorna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je spajanje Abanke i Banke Celje, čime nastaje druga najveća slovenska banka u državnom vlasništvu, objavljeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Odluku o spajanju dvije su banke donijele prošlog mjeseca, a regulator je u odluci naveo da je spajanje u skladu sa zakonom.

Spajanje dviju banaka, koje će ubuduće poslovati pod imenom Abanka Ljubljana, očekuje se na jesen.

Abanka i Banka Celje u 100-postotnom su vlasništvu države koja ih je prije dvije godine dokapitalizirala s više od 800 milijuna eura, a njihovi loši krediti prebačeni u postupku sanacije na "lošu banku", državnu ustanovu koja je preuzela teško naplativa potraživanja, s ciljem da ih proda privatnim investitorima po što boljoj cijeni.

Takav model spašavanja slovenskih državnih banaka, kojima je trebalo skoro 5 milijardi eura dodatnog državnog kapitala, odobrila je i Europska komisija. Uvjet Bruxellesa bio je da se banke najkasnije do sredine 2019. godine restrukturiraju i privatiziraju.

Slovenska središnja banka prošlog je tjedna iznijela ocjenu da je stanje u slovenskim državnim bankama mnogo bolje nego prije dvije godine i da se sanacija pokazala uspješnom, no da je stanje u njima još uvijek zahtjevno, pa je tako od Gorenjske banke zatražila dokapitalizaciju s 11 milijuna eura, kako bi postigla europske zahtijevane kriterije opsega kapitala.

Slovenska vlada prodaje Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), koja je do sada bila druga najveća slovenska državna banka, ali se planira da će Nova Ljubljanska banka (NLB) i nakon ulaska privatnog kapitala u nju i dalje zadržati najmanje četvrtinski udio dionica države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik