Boljom organizacijom rada do dodatnih ušteda u budžetu

Bez autora
Jun 23 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da sektor opšte države mora da iznese one reforme za koje dugo nismo bili spremni, jer su one neophodne ukoliko želimo povećanje privrednog rasta. Udovički je na promociji novog časopisa "Kvartalni monitor", u organizaciji Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN), naglasila da je najhitniji zadatak doprinos fiskalnoj konsolidaciji, pri čemu se u tom smislu najviše fokusira rad na zaradama. Prema njenim rečima, neophodno je voditi računa o tome da uprava mora da isporuči određen nivo usluga koji se očekuje, a koji odgovara i evropskom standardu. Udovički, koja je i osnivač prvog časopisa "Kvartalni monitor", ocenila je da ključni problem nefunkcionalnosti uprave leži u strukturi zaposlenih i troškova. Država po broju zaposlenih odgovara našim očekivanjima, ali nizak nivo BDP-a ne može to da izdrži, pa tako imamo i nizak kapacitet javne uprave, objasnila je potpredsednik Vlade.

Boljom organizacijom rada do dodatnih ušteda u budžetuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da sektor opšte države mora da iznese one reforme za koje dugo nismo bili spremni, jer su one neophodne ukoliko želimo povećanje privrednog rasta.

Udovički je na promociji novog časopisa "Kvartalni monitor", u organizaciji Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN), naglasila da je najhitniji zadatak doprinos fiskalnoj konsolidaciji, pri čemu se u tom smislu najviše fokusira rad na zaradama.

Prema njenim rečima, neophodno je voditi računa o tome da uprava mora da isporuči određen nivo usluga koji se očekuje, a koji odgovara i evropskom standardu.

Udovički, koja je i osnivač prvog časopisa "Kvartalni monitor", ocenila je da ključni problem nefunkcionalnosti uprave leži u strukturi zaposlenih i troškova.

Država po broju zaposlenih odgovara našim očekivanjima, ali nizak nivo BDP-a ne može to da izdrži, pa tako imamo i nizak kapacitet javne uprave, objasnila je potpredsednik Vlade.

Ona je, govoreći o potrebi države da štedi, navela da će se, pored smanjenja broja zaposlenih, naći uštede i u zaradama, s obzirom na to da je moguće kroz bolju organizaciju rada i primenu Zakona o platama pronaći dodatne uštede, i to bez diranja u plate za zadati posao.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ukazao je na to da je dobro da su identifikovani viškovi među zaposlenima u javnoj upravi, ali da čitava Vlada mora stati iza toga kako bi ova mera dala rezultate za sledeću godinu, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik