Otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme

Bez autora
Jun 23 2015

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić poručio je danas na otvaranju 7. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2015" da će Vlada raditi na unapređenju mogućnosti odbrambene industrije kao jednog od generatora ukupnog društvenog razvoja.Gašić je na Beogradskom sajmu istakao da je Srbija ponosna na činjenicu da ova manifestacija beleži kontinuirani rast u pogledu broja izlagača i da već zauzima lidersku poziciju u regionu.

Otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opremeMinistar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić poručio je danas na otvaranju 7. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2015" da će Vlada raditi na unapređenju mogućnosti odbrambene industrije kao jednog od generatora ukupnog društvenog razvoja.

Gašić je na Beogradskom sajmu istakao da je Srbija ponosna na činjenicu da ova manifestacija beleži kontinuirani rast u pogledu broja izlagača i da već zauzima lidersku poziciju u regionu.

Ministarstvo odbrane, kako je naveo, ulaže napore da održi konkurentnost domaće odbrambene industrije, uz napomenu da je Srbija potpuno otvorena za sve forme saradnje u toj oblasti, o čemu govore i sporazumi o vojnotehničkoj saradnji potpisani sa mnogim zemljama, kao i Individualni akcioni plan (IPAP) sa NATO-om.

Ministar je najavio i donošenje novog zakona o naoružanju i vojnoj opremi, koji će tu oblast urediti po ugledu na najrazvijenije zemlje.

Kroz individualni Akcioni plan partnerstva nastavljena je saradnja sa NATO u oblasti naoružanja, a postignut je i značajan napredak u implementaciji komunikacionog sistema, naoružanja i vojne opreme, koju danas koristi više od 60 zemalja sveta, čime smo stvorili uslove da proizvodi odbrambene industrije sa oznakom Srbije budu vidljivi širem krugu korisnika, naveo je on.

Vlada Srbije će, kako je ponovio, u narednom periodu pružati konkretnu podršku u cilju razvoja konkurentnosti odbrambene industrije i obezbeđenja novih tržišta, a tu se pre svega misli na pripremljeni investicioni program za modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Prema njegovim rečima, veoma je važan i završetak procesa konverzije dugova iz prethodnog perioda, kroz učešće poverilaca u vlasničkoj strukturi.

Donošenje novog zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme urediće ovu oblast u skladu sa najboljom praksom evropskih zemalja, poručio je Gašić.

Sajam se održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i na njemu učestvuje 116 izlagača, od kojih su 92 iz Srbije, a 24 iz inostranstva.

Akcenat ovogodišnje manifestacije je na sveobuhvatnom predstavljanju domaćih proizvođača vojne opreme, dok će pored stranih izlagača skupu prisustvovati i vojne delegacije iz većeg broja zemalja.

Sajam će trajati do 26. juna, a za građane će biti otvoren tog poslednjeg dana, kada će imati priliku da vide sisteme naoružanja vatrene podrške, odnosno minobacače, bacače granata, vučna i samohodna oruđa klasične i raketne artiljerije, topove srednjeg kalibra, sredstva za protivoklopnu borbu i neposrednu pešadijsku vatrenu podršku i mnoga druga sredstva odbrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik