Banke: Vraćamo pare, ne tužite nas

Bez autora
Jun 23 2015

Banke ovih dana šalju novu ponudu klijentima kojima su povećale kamate za kredite u švajcarskim francima - vratiće im sumu za koju klijenti smatraju da su oštećeni, ali uz uslov da ih klijenti ne tuže i ne traže poništenje ugovora o kreditu. Zašto to rade ako smatraju da su ugovori zakoniti? Ukoliko tužite banku zbog nezakonitog povećanja kamate, dobićete duplo više novca nego u slučaju da pristanete na neko od rešenja koje je ponudila NBS - tvrdi Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“. Gavrilović upozorava da su banke krenule u ofanzivu pritiskanja dužnika da se odluče za neki od modela koji bi navodno rešili probleme sa švajcarskom valutom, sve sa ciljem da umanje svoje potencijalne gubitke koji bi za sve građane koji imaju kredit u švajcarcima iznosili 48 miliona evra. Prihvatanjem nekog od modela dobija se samo neznatna korist u vidu smanjenja mesečne obaveze za 2.000 do 3.000 dinara, a banke su rate uvećavale i do 2,5 puta. Prihvatanjem nekog od modela gubi se i mogućnost tužbe, a time se dobija i daleko manje novca.

Banke: Vraćamo pare, ne tužite nasBanke ovih dana šalju novu ponudu klijentima kojima su povećale kamate za kredite u švajcarskim francima - vratiće im sumu za koju klijenti smatraju da su oštećeni, ali uz uslov da ih klijenti ne tuže i ne traže poništenje ugovora o kreditu.

- Zašto to rade ako smatraju da su ugovori zakoniti? Ukoliko tužite banku zbog nezakonitog povećanja kamate, dobićete duplo više novca nego u slučaju da pristanete na neko od rešenja koje je ponudila NBS - tvrdi za „Blic“ Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

Gavrilović upozorava da su banke krenule u ofanzivu pritiskanja dužnika da se odluče za neki od modela koji bi navodno rešili probleme sa švajcarskom valutom, sve sa ciljem da umanje svoje potencijalne gubitke koji bi za sve građane koji imaju kredit u švajcarcima iznosili 48 miliona evra.

Prihvatanjem nekog od modela dobija se samo neznatna korist u vidu smanjenja mesečne obaveze za 2.000 do 3.000 dinara, a banke su rate uvećavale i do 2,5 puta. Prihvatanjem nekog od modela gubi se i mogućnost tužbe, a time se dobija i daleko manje novca.

U „Efektivi“ kažu da klijenti koji tuže banku zbog povećanja kamate mogu da dobiju duplo više novca nego u slučaju da prihvate neki od modela. Doduše, sudski postupci traju dve do tri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik