Elan vraća 12 milijuna eura i izlazi iz teškoća

Bez autora
Jun 24 2015

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti, pred Elanom su nešto mirnija vremena. Dogovoreno je da će PDP udjel u Elanu prenijeri natrag na Kad i DSU. Tako će Kad zakratko postati 49-postotni vlasnik Elana, a DSU 17-postotni. Tim manevrom će Kad, DSU i Triglav na sebe preuzeti isplatu obveza prema Jožetu Kralju, bivšem prokuristu Elana. Da takav dogovor nije bio sklopljen, Elanovi državni vlasnici mogli bi se pozdraviti s 12 milijuna eura. U slučaju stečaja do kojega je Elan dijelio tek jedan korak, najprije bi se naplatili vjerovnici. To su VR Capital (kupac Elanovih potraživanja od loše banke) i Gorenjska banka koji na Elanovoj imovini imaju upisane hipoteke. Uskoro se očekuje da će jedno od društava VR Capitala Elanu odobriti zajam od 12 milijuna eura.

Elan vraća 12 milijuna eura i izlazi iz teškoćaNakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti, pred Elanom su nešto mirnija vremena, piše ljubljanski Dnevnik.

Dogovoreno je da će PDP udjel u Elanu prenijeri natrag na Kad i DSU. Tako će Kad zakratko postati 49-postotni vlasnik Elana, a DSU 17-postotni. Tim manevrom će Kad, DSU i Triglav na sebe preuzeti isplatu obveza prema Jožetu Kralju, bivšem prokuristu Elana. Da takav dogovor nije bio sklopljen, Elanovi državni vlasnici mogli bi se pozdraviti s 12 milijuna eura.

U slučaju stečaja do kojega je Elan dijelio tek jedan korak, najprije bi se naplatili vjerovnici. To su VR Capital (kupac Elanovih potraživanja od loše banke) i Gorenjska banka koji na Elanovoj imovini imaju upisane hipoteke.

Uskoro se očekuje da će jedno od društava VR Capitala Elanu odobriti zajam od 12 milijuna eura. Društvo će zbog te obveze preko noći postati insolventno, no to će biti riješeno po hitnom postupku, odnosno pretvorbom ruskog kredita iu temeljni kapital Elana. Kupoprodajna cijena koju će VR Capital platiti za Elan iznosit će simboličnih tisuću eura.

Pravu kupoprodajnu cijenu će Elanovi vlasnici primiti u obliku povrata nedozvoljene državne pomoći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik