Bosnalijek: Višemilionska dobit omogućila da se isplate bonusi radnicima

Bez autora
Jun 24 2015

Stabilizacija poslovanja koju je početkom prošle godine najavila nova Uprava „Bosnalijeka“ potvrđena je kroz finansijske rezultate u 2014., ali i prvom kvartalu 2015. godine. Najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini prošlu godinu završio je s neto dobiti od deset miliona maraka. Ukupni prihod od prodaje dostigao je rekordnih 120 miliona KM, što je rast od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zahvaljujući ovakvim poslovnim rezultatima, „Bosnalijek“ je u potpunosti i pravovremeno izmirio sve zakonske porezne obaveze, ali i više od toga. Prvi put svi uposlenici kompanije su dobili i varijabilnu ("trinaestu") plaću za 2014. godinu, završen je investicioni projekt gradnje nove poslovno-administrativne zgrade, dok je u toku projekt gradnje novog pogona za proizvodnju tečnih i polučvrstih lijekova te gradnje i opremanja novog prostora za kontrolu kvaliteta. U ovoj godini zaposlit ćemo i nove radnike, a među rijetkima smo koji isplaćuju dividende dioničarima, kaže Nedim Uzunović, predsjednik Uprave „Bosnalijeka“.

Bosnalijek: Višemilionska dobit omogućila da se isplate bonusi radnicimaStabilizacija poslovanja koju je početkom prošle godine najavila nova Uprava „Bosnalijeka“ potvrđena je kroz finansijske rezultate u 2014., ali i prvom kvartalu 2015. godine.

Najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini prošlu godinu završio je s neto dobiti od deset miliona maraka. Ukupni prihod od prodaje dostigao je rekordnih 120 miliona KM, što je rast od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Novi radnici

- Zahvaljujući ovakvim poslovnim rezultatima, „Bosnalijek“ je u potpunosti i pravovremeno izmirio sve zakonske porezne obaveze, ali i više od toga. Prvi put svi uposlenici kompanije su dobili i varijabilnu ("trinaestu") plaću za 2014. godinu, završen je investicioni projekt gradnje nove poslovno-administrativne zgrade, dok je u toku projekt gradnje novog pogona za proizvodnju tečnih i polučvrstih lijekova te gradnje i opremanja novog prostora za kontrolu kvaliteta. U ovoj godini zaposlit ćemo i nove radnike, a među rijetkima smo koji isplaćuju dividende dioničarima - kaže Nedim Uzunović, predsjednik Uprave „Bosnalijeka“.

Nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ dala je u svom izvještaju pozitivno mišljenje o poslovanju kompanije u 2013. i 2014. godini.

Iako još nije protekla ni polovina ove godine, finansijski rezultati u prvom kvartalu 2015. daju za pravo Upravi „Bosnalijeka“ da tvrdi kako će i ovo biti više nego pozitivna godina za najvećeg proizvođača lijekova u BiH.

Ostvarena stabilizacija

Uspjeh je i veći ako se zna da se rast izvoza ostvaruje na tržištima Rusije i Ukrajine, gdje geopolitička kretanja stvaraju velike poteškoće za bilo kakvo poslovanje.

Uzunović ističe da je stabilizacija poslovanja, o kojoj je govorio kada je preuzimao dužnost direktora, već ostvarena te da je „Bosnalijek“ danas po reputaciji i imidžu prva farmaceutska kompanija i među najboljim kompanijama uopće u BiH.

Dobra vijest i za bh. ekonomiju

Odgovorno poslovanje koje je već sada dovelo do “ozdravljenja” ogleda se i kroz smanjenje kratkoročnih i dugoročnih obaveza te rokova prema dobavljačima. Ovo je, svakako, dobra vijest i za bosanskohercegovačku ekonomiju, jer je malo firmi koje se u prilično nepovoljnom poslovnom okruženju mogu pohvaliti ikakvim pozitivnim rezultatima, a pogotovo ne višemilionskom dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik