Šećerana neće u stečaj: Američka firma dolazi na pregovore

Bez autora
Jun 24 2015

Šećerana u Bijeljini ne ide u stečaj nego u realizaciju operativnog plana koji je usvojila Vlada Republike Srpske, većinski vlasnik bijeljinske Fabrike šećera sa oko 65 posto udjela. U revizorskom izvještaju za 2014. godinu navodi se da zbog ograničenja vrijednosti imovine, vrijednosti sudskih sporova i akumuliranih obaveza, nezavisna revizija je ocijenila da Fabrika šećera Bijeljina, koja je prošlu godinu završila sa gubitkom od 6,4 miliona KM, nema osnovne elemente za nastavak poslovanja. Menadžment Fabrike šećera kod pripreme finansijskih izvještaja treba da procijeni sposobnost društva za nastavkom poslovanja. Imajući u vidu moguće efekte oko ograničenja vrijednosti imovine, i vrijednost sudskih sporova, kao i kumulirane obaveze, može se pretpostaviti da društvo nema osnovne elemente za nastavak poslovanja, navodi se u izvještaju.

Šećerana neće u stečaj: Američka firma dolazi na pregovoreŠećerana u Bijeljini ne ide u stečaj nego u realizaciju operativnog plana koji je usvojila Vlada Republike Srpske, većinski vlasnik bijeljinske Fabrike šećera sa oko 65 posto udjela.

U revizorskom izvještaju za 2014. godinu navodi se da zbog ograničenja vrijednosti imovine, vrijednosti sudskih sporova i akumuliranih obaveza, nezavisna revizija je ocijenila da Fabrika šećera Bijeljina, koja je prošlu godinu završila sa gubitkom od 6,4 miliona KM, nema osnovne elemente za nastavak poslovanja, prenosi portal Capital.

Operativni plan

"Menadžment Fabrike šećera kod pripreme finansijskih izvještaja treba da procijeni sposobnost društva za nastavkom poslovanja. Imajući u vidu moguće efekte oko ograničenja vrijednosti imovine, i vrijednost sudskih sporova, kao i kumulirane obaveze, može se pretpostaviti da društvo nema osnovne elemente za nastavak poslovanja", navodi se u izvještaju.

Međutim, član Nadzornog odbora Šečerane Rade Rakić jučer nam je nakon redovne godišnje Skupštine preduzeća kazao kako fabrika sigurno neće ići u stečaj, jer je Vlada prihvatila operativni plan i revitalizacija počinje.

"Plan predviđa da 2015. godine izvršimo remont fabrike i pripremimo je za proizvodnju, a da 2016. počnemo sa preradom i preipremom fabrike za ulazak strateškog partnera", kazao je Rakić.

Međutim, problem je to što je za revitalizaciju potrebno 12,6 miliona maraka, ali Rakić tvrdi da se ulaganje isplati jer je fabrika pozitivna. Već u prvoj godini proizvodnje, 2016, prema njegovim riječima, biljenska Šećerana bi imala promet 100 miliona maraka i profit oko 12 miliona.

"Novac za revitalizaciju bi trebala obezbijediti Vlada RS-a ili da odmah raspiše međunarodni javni poziv za strateškog partnera, samo što je sada cijena fabrike jedan euro, a kada je krene u proizvodnju i kad je pripremimo za prodaju, tada će vrijediti 50 miliona eura", kazao je Rakić.

Remont postrojenja

On se nada da će Investicijsko-razvojna banka RS-a obezbijediti novac za pokretanje proizvodnje, jer operativni plan je već dobio zeleno svjetlo od Vlade RS-a.

"Sve ove aktivnosti bi trebale biti završene za dva mjeseca, tako da u septembru možemo krenuti u remont postrojenja, a već 2016. možemo krenuti u kampanju (sadnja šećerne repe i prerada)", kazao je Rakić.

Za početak jula američka ambasada u BiH je najavila posjetu jedne američke kompanije Šećerani u Bijeljini kako bi razgovarali i mogućem strateškom partnerstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik