EIB kreditira CG sa 10 miliona eura

Bez autora
Jun 25 2015

Ministar finansija Radoje Žugić, potpisao je danas u Luksemburgu, sa čelnicima Evropske investicione banke, ugovor o kreditu od 10 miliona eura za projekat vodosnabdjevanja i prečišćavanja otpadnih voda. Glavna tema razgovora bile su aktivnosti EIB u Crnoj Gori s ciljem podrške ekonomskom oporavku i pomoć našoj zemlji za ulazak u Evropsku uniju, saopštili su iz EIB-a. Ovo jeste dug, ali nije teret javnog duga, to je dominantno razvojna komponenta, odnosno, to se može nazvati promjena opbilka kapitala iz kredita u prihodna osnovna sredstva, dakle u sredstva koja će odbacivati prihod i koja će se moći sama po sebi finansirati, kazao je Žugić nakon potpisivanja ugovora.

EIB kreditira CG sa 10 miliona euraMinistar finansija Radoje Žugić, potpisao je danas u Luksemburgu, sa čelnicima Evropske investicione banke, ugovor o kreditu od 10 miliona eura za projekat vodosnabdjevanja i prečišćavanja otpadnih voda. Glavna tema razgovora bile su aktivnosti EIB u Crnoj Gori s ciljem podrške ekonomskom oporavku i pomoć našoj zemlji za ulazak u Evropsku uniju, saopštili su iz EIB-a.

Ovo jeste dug, ali nije teret javnog duga, to je dominantno razvojna komponenta, odnosno, to se može nazvati promjena opbilka kapitala iz kredita u prihodna osnovna sredstva, dakle u sredstva koja će odbacivati prihod i koja će se moći sama po sebi finansirati, kazao je Žugić nakon potpisivanja ugovora.

„Dakle, ovo je elemenat podsticaja razvoja u Crnoj Gori, ulaganje u infrasturkturu, u snabjevanje vodom, prečišćavanje otpadnih voda, tako da smatram da smo, sa ovim kreditom ostali na Vladinom kursu politike da u tekućoj potrošnji nemamo prava na nova zaduživanja, osim u dijelu kapitalnog budžeta, odnosno tazvojne komponente“, kazao je Žugić.

On je pojasnio da su uslovi kredita više nego dobri – 25 godina je period vraćanja, grejs period je četiri godine, a posljednja kamatna stopa iznosila je 2,1 procenat.

„Dakle, to je vrlo povoljno i posebno povoljno sa stanovišta namjene ovih sredstava.

Projekat će, kako su naveli iz EIB, pomoći kako bi Crna Gora bila bliže ekološkim standardima EU, poboljšanju zaštite životne sredine, smanjenju rizika za javno zdravstvo i povećanju atraktivnosti regije za turizam.

"Mi smo vrlo srećni da možemo doprinijeti ovom programu, jer projekti u sektoru voda i kanalizacije su neophodni za proces modernizacije Crne Gore. Ponovno potvrđujemo naše opredjeljenje za podršku zemlji na putu ka integraciji u EU ", istakao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB odgovoran za poslovanje u Italiji, Malti, Hrvatskoj i Zapadnom Balkanu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik