Digitalna ekonomija za modernizaciju države

Bez autora
Jun 25 2015

Digitalna ekonomija je danas glavni pokretač eUprave, preduzetništva i ekonomskog razvoja i može doprinijeti modernizaciji Crne Gore i kreiranju novih poslova, ocijenio je poznati konsultant John Strand. On je agenciji Mina-business kazao da je digitalna ekonomija osnov za razvoj modernog društva. Iskoristiti sve prednosti digitalnih rješenja je način da se uvećaju dobrobiti za cjelokupno društva, rekao je Strand, koji će biti gost na sjutrašnjoj konferenciji koju organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori zajedno sa kompanijama Crnogorski Telekom, Telenor i m:tel. Strand će govoriti o trendovima u razvoju regulative u telekomunikacijama i koliko je to važno za napredak društva. On je 1994. godine osnovao Strand Consult. U ranim danima, primarni fokus bio je na analizi i evaluaciji prodajnih procesa i performansi za IT sektor, sektor telekomunikacija, medija i finansija. Kako je rastući broj klijenata dolazio iz sektora mobilne telefonije, Strand Consult se fokusirao isključivo na tu oblast.

Digitalna ekonomija za modernizaciju državeDigitalna ekonomija je danas glavni pokretač eUprave, preduzetništva i ekonomskog razvoja i može doprinijeti modernizaciji Crne Gore i kreiranju novih poslova, ocijenio je poznati konsultant John Strand.

On je agenciji Mina-business kazao da je digitalna ekonomija osnov za razvoj modernog društva.

“Iskoristiti sve prednosti digitalnih rješenja je način da se uvećaju dobrobiti za cjelokupno društva”, rekao je Strand, koji će biti gost na sjutrašnjoj konferenciji koju organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori zajedno sa kompanijama Crnogorski Telekom, Telenor i m:tel.

Strand će govoriti o trendovima u razvoju regulative u telekomunikacijama i koliko je to važno za napredak društva. On je 1994. godine osnovao Strand Consult. U ranim danima, primarni fokus bio je na analizi i evaluaciji prodajnih procesa i performansi za IT sektor, sektor telekomunikacija, medija i finansija. Kako je rastući broj klijenata dolazio iz sektora mobilne telefonije, Strand Consult se fokusirao isključivo na tu oblast.

“Digitalna rješenja doprinose povećanju efikasnosti javnog sektora i to kroz smanjenje troškova, unaprijeđenje kvaliteta usluga. Takođe umanjuju prepreke za razvoj preduzetništva. Posao možete započeti iz kuće, a kupce pronaći bilo gdje”, precizirao je Strand.

Prema njegovim riječima, digitalna rješenja pomažu u smanjivanju troškova i poboljšanju kvaliteta kod tradicionalnih usluga kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i prevoz.

“Nema razloga zašto zemlja poput Crne Gore ne iskoristi prednosti digitalnog razvoja. Primjera radi, jedna od vodećih digitalnih nacija je Estonija, zemlja sa nepunih milion stanovnika, koja je imala vrlo slabu komukacionu infrastrukturu u vrijeme komunizma", smatra Strand.

On je naveo da su Danska, Island, Grenland i Norveška zemlje sa malobrojnom populacijom koje su iskoristile digitalnu revoluciju kako bi unaprijedile razvoj društva.

Strand je odgovarajući na pitanje kako vidi dalji razvoj telekomunikacija i koje izazove predviđa u toj industriji, kazao da razvojem i daljim investiranjem u infrastrukturu, sektor telekominikacija stvara osnov za razvoj digitalnog društva.

“Bez pristupa kvalitetnim telekomunikacionim uslugama, nije moguće kreirati servise kao što su elektronska uprava, telemedicina, Cloud servisi i ostala IT rješenja, a nije moguće ni da korisnici imaju pristup”, smatra Strand.

Digitalni razvoj, kako je naveo, može doprinijeti modernizaciji Crne Gore i kreiranju novih poslova.

“Na ovaj način, korisnici u svijetu i Crnoj Gori nastavljaju da dobijaju sve veću vrijednost za cijene koje su niže nego ikad. Jednostavno rečeno, telekomunikaciona industrija investira u modernu infrastrukturu u cilju omogućavanja kvalitetnog života za sve nas”, objasnio je Strand.

On je na pitanje kako vidi povećanu potražnju za internet kapacitetima zbog provajder besplatnih usluga, a u odnosu na očekivanja od operatora vezano za buduće investicije u mrežu, rekao da su over the top (OTT) tehnologije, odnosno servisi za besplatnu komunikaciju putem interneta izazov za sve zemlje.

“To nije izazov samo za operatore nego i za vlade, prije svega zbog činjenice da ne mogu da oporezuju servise koje koriste njihovi građani. Što se tiče operatora, oni moraju da poštuju striktnija pravila nego kompanije koje pružaju ove usluge, odnosno servise”, naveo je Strand.

Ključni izazov za njih je, kako je zaključio, da obezbijede mrežnu infrastrukturu za povećani intenzitet saobraćaja, a da pri tom nijesu u mogućnosti da adekvatno nadomjeste nastale troškove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik