Kasa Stanara teška 1,5 miliona maraka

Bez autora
Jun 25 2015

Skupština opštine Stanari usvojila je danas budžet za 2015. godinu u iznosu od 1.511.861 maraku, od čega je za plate zaposlenih namijenjeno oko 340.000 maraka. Opozicija je kritikovala ovu stavku u budžetu, navodeći da je značajn dio otišao na plate funkcionera, te da se ne radi o razvojnom, već o socijalnom budžetu. Moja plata će biti 1.900 KM i to je plata jednog inženjera koji radi u RiTE Stanari i jednog načelnika odjeljenja u Doboju, Derventi ili Prnjavoru. Zamjenik načelnika će primati 75 procenata moje plate, rekao je Dušan Panić, načelnik Stanara. Naglasio je da je budžet razvojni i u interesu građana. Oko 340.000 KM ide za plate zaposlenih i funkcionera, a oko 65.000 KM za odbornike. Pojedinačno to su najveće stavke, ali kada saberemo ulaganja u infrastrukturu i socijalna davanja, onda je to svakako najveća stavka s iznosom od 600.000 KM, navodi Boris Miličić, samostalni stručni saradnik za finansije i budžet.

Kasa Stanara teška 1,5 miliona marakaSkupština opštine Stanari usvojila je danas budžet za 2015. godinu u iznosu od 1.511.861 maraku, od čega je za plate zaposlenih namijenjeno oko 340.000 maraka.

Opozicija je kritikovala ovu stavku u budžetu, navodeći da je značajn dio otišao na plate funkcionera, te da se ne radi o razvojnom, već o socijalnom budžetu.

"Moja plata će biti 1.900 KM i to je plata jednog inženjera koji radi u RiTE Stanari i jednog načelnika odjeljenja u Doboju, Derventi ili Prnjavoru. Zamjenik načelnika će primati 75 procenata moje plate", rekao je Dušan Panić, načelnik Stanara.

Naglasio je da je budžet razvojni i u interesu građana.

"Oko 340.000 KM ide za plate zaposlenih i funkcionera, a oko 65.000 KM za odbornike. Pojedinačno to su najveće stavke, ali kada saberemo ulaganja u infrastrukturu i socijalna davanja, onda je to svakako najveća stavka s iznosom od 600.000 KM", navodi Boris Miličić, samostalni stručni saradnik za finansije i budžet.

Opozicija tvrdi da budžet nije razvojni i da više ima socijalni karakter.

"Ne vidim nijednu stavku koja djeluje razvojno. Mi smo bili uzdržani, jer ima nekih stavki poput plata zaposlenih, za koje su izdvajanja ogromna. Oko 350.000 KM za pet-šest ljudi, koliko je zaposleno, prelazi 30 procenata budžeta, mislim da to nije dobro", kazao je Željko Bajić, odbornik SDS-a.

Administracija opštine Stanari je skromna, odgovorio je načelnik, čini je osam radnika zaposlenih na određeno i osam volonera, te četiri funkcionera.

Kazao je da će plate ostalih funkcionera u opštini biti najmanje od svih lokalnih zajednica u okruženju, te da kod njih "nema radnog vremena da i rade 16 sati dnevno svih sedam dana".

Odbornici su donijeli odluku o osnivanju doma zdravlja, te organizaciji i funkcionisanju Civilne zaštite, kao i o formiranju Opštinskog štaba za vanredne situacije. Vlast u Stanarima konstituisana je prije tri mjeseca i od tada je na raspolaganju imala 120.000 KM.

Odbornici

Odbornici će mjesečno dobijati 400 KM, a potpredsjednik Skupštine će, osim odborničkog dodatka, dobijati još 30 procenata od odborničkog paušala, što u opoziciji smatraju da je previsok iznos.

"Mi smatramo da je to i dalje puno za potpredsjednika Skupštine, imajući u vidu da posao obavlja volonterski i da ta naknada treba da bude 20 procenata odborničkog dodatka, kao što imaju predsjednici klubova odbornika, koji imaju obavezu da dolaze na skupštinske kolegije", kaže Dragomir Vidović, odbornik PDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik